Lagardère verkoopt onder druk

Het Franse mediaconglomeraat Lagardère maakte op de valreep van 2010 bekend dat het zijn internationale tijdschriftendivisie wil verkopen aan de Amerikaanse mediaonderneming Hearts, na onder druk te zijn gezet door zijn aandeelhouders. Beleggers hebben dan ook enthousiast gereageerd op de voorgenomen transactie, maar omdat er vooralsnog enkele onduidelijkheden aanwezig zijn houden analisten vast aan hun eerder afgegeven taxaties.

Door onze redactie

Verkoop divisie
Lagardère wil zijn internationale tijdschriftendivisie verkopen, waarin meer dan 100 tijdschriftentitels vallen alsook 50 websites en andere digitale activiteiten. De Nederlandse tak bestaat uit de Franse uitgever Hachette Filipacchi Media, waar onder meer de Nederlandse titels Elle, Quote , Red, Santé, Tros Kompas en TV Krant onder vallen.

Het Amerikaanse Hearts zou naar verluidt 650-700 miljoen euro willen neerleggen voor de tijdschriftendivisie en vooral geïnteresseerd zijn in de buitenlandse edities van bladen als Elle en Elle Decor. Hearts werkt al samen met Lagardère bij de Amerikaanse editie van het vrouwenblad Marie Claire. Het is de bedoeling dat Hearts de aankoop betaalt in contanten.

Lagardere trekt zich terug van de binnenlandse tijdschriftenmarkt omdat het onder druk staat van beleggers. Die zien de inkomsten dalen door krimpende advertentie-inkomsten en zagen de omzet van de buitenlandse titels vorig jaar dalen met 23%. Dit zijn dan ook de voornaamste redenen waarom het Franse mediaconcern de buitenlandse tijdschriften van de hand doet.

Hearts behoort tot de grootste mediabedrijven van de Verenigde Staten en heeft vele dag- en weekbladen in zijn portefeuille als ook meer dan 200 tijdschriften. Daarnaast is het eigenaar van 29 tv-stations en houdt het onder meer een belang in kredietbeoordelaar Fitch Ratings.

Onduidelijkheden
Analist Eric Ravary van Equinet stelt dat de richtprijs van de verkoop zoals die in diverse media wordt genoemd ruim boven zijn schatting ligt. Aangezien de prijs en het tijdstip van de transactie vooralsnog onduidelijk zijn, houdt de analist daarom vooralsnog vast aan zijn eerder afgegeven taxaties. Equinet heeft voor Lagardère een hold-advies uitstaan met een koersdoel van 31,50 euro.

Enigszins verrassing
Op basis van de verkooponderhandelingen heeft CA Cheuvreux voor Lagardère een outperform-advies uitstaan met een koersdoel van 35 euro. Analist Richard Houbron schrijft in zijn researchrapport dat de exclusieve gesprekken voor hem enigszins als een verrassing komen. Wanneer de verkoopprijs van 650-700 miljoen euro zoals die wordt gesuggereerd in diverse media bevestigd wordt, zal de analist naar alle waarschijnlijkheid zijn koersdoel voor Lagardère opwaarts bijstellen.

In de komende maanden staan er daarnaast volgens Houbron waarschijnlijk ook twee andere grote transacties op de agenda, namelijk de verkoop van de participatie in Canal+ France en de overname van een sportmarketingbedrijf in de Verenigde Staten of Latijns-Amerika.

Consensus
Voor Lagardère staan op dit moment 5 koop-, 5 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. De uitstaande adviezen geven wel aan dat er onder analisten een grote mate van verdeeldheid heerst.

Gemiddeld hebben zij een koersdoel uitstaan van 32,34 euro, wat een verwacht rendement oplevert van ongeveer -4%. Koersdoelen die de afgelopen periode zijn afgegeven liggen echter boven dit gemiddelde en wekken de suggestie dat analisten recent nog enig opwaarts potentieel voor het aandeel zijn gaan zien. Dit is te onderbouwen met de mogelijk aanstaande verkoop van de internationale tijdschriftendivisie. Zolang er echter nog onduidelijkheid heerst rond deze transactie blijven analisten bij hun eerder afgegeven taxaties.