Goed instapmoment voor Swatch?

Het Zwitserse Swatch , de grootste producent van horloges, heeft een sterk jaar achter de rug. Het wist dankzij de blijvende vraag naar luxegoederen recordcijfers te realiseren. Sommige analisten zien daarom een goed instapmoment voor het aandeel, maar anderen houden daarentegen rekening met enkele negatieve verrassingen in het komende jaar.

Door onze redactie

Recordjaar
Swatch heeft over het afgelopen jaar de omzet zien stijgen met 19% tot 6,44 miljard CHF, wat ongeveer 5,2 miljard euro is. Swatch was zelf uitgegaan van een omzet over heel 2010 van 6 miljard CHF. Het bedrijf zag de vraag naar horloges stijgen en dan met name in Azië.

Verder stelt Swatch dat de omzet over de eerste weken van januari eveneens met dubbele cijfers is gegroeid, waardoor er gesproken kan worden van een positieve trend. Wel wijst het concern op de valutaschommelingen, waardoor het lastiger is te voorspellen hoe groot de stijgingen zullen zijn.

Analisten stellen dat de merken Omega en Breguet de voornaamste drijfveren waren van de omzet. Analisten waren ervan uitgegaan dat de omzet over 2010 zou uitkomen op 6,4 miljard CHF en waren dan ook positief verrast.

Goed instapmoment
De analisten van ABN AMRO hebben naar aanleiding van de resultaten hun koopadvies voor Swatch herhaald en blijven het aandeel hanteren op hun Recommended List. Zij hebben hun koersdoel vastgesteld op 460 CHF.

De analisten stellen dat ondanks de sterke omzetresultaten de koers van het aandeel daalde en hiervoor drie redenen te benoemen zijn. Ten eerste zorgde de sterke Zwitserse frank ervoor dat de omzet daalde. Daarnaast waren de verwachtingen te hooggespannen en als derde reden benoemen de analisten het feit dat beleggers besloten hebben winst te nemen, wat een koersdaling tot gevolg had.

De analisten wijzen er echter op dat de vooruitzichten voor 2011 positief blijven en de omzetresultaten tot nu toe sterk zijn. De waardering van Swatch van 16,8x de verwachte winst voor 2011 is lager dan Richemont met 16x of LVMH met 18,8x. Daarnaast heeft Swatch de grootste blootstelling richting China in vergelijking met sectorgenoten en tevens in staat om kostenverhogingen door te berekenen. Daarom zien de analisten het huidige koersniveau als een goed instapmoment.

Negatieve verrassingen
De analisten van Société Générale hebben op 20 januari hun koersdoel voor Swatch opwaarts bijgesteld met 15 CHF naar 315 CHF, maar blijven wel bij hun sell-advies. De resultaten over 2010 waren ruim boven de verwachtingen van de analisten. Zij wijzen er echter wel op dat de sector nog niet zijn niveaus van voor de crisis heeft bereikt. Daarom houden zij er rekening mee dat in het lopende jaar nog negatieve verrassingen zullen volgen.

Consensus
Voor het aandeel staan 10 koop-, 6 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Over het algemeen zijn analisten te spreken over de gerealiseerde resultaten van Swatch , maar sommige houden wel een slag om de arm. Daarom is er sprake van een licht positief sentiment.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 394,63 CHF, wat dicht bij de huidige koers van het aandeel licht. Opvallend is dat het verhoogde koersdoel van Société Générale de negatieve dissonant is. Zij verwachten dat de koers in de komende periode zal dalen naar een niveau van 315 CHF, wat een negatief verwacht rendement zou opleveren van circa 16%. Andere analisten verwachten juist dat de koers in de komende periode tot boven de 420 CHF zal uitkomen, wat een rendement zou opleveren van ruim 12%.