Analisten behoudend voor TUI door onrusten

Reisorganisatie TUI AG zal door de onrust in Egypte en Tunesië tientallen miljoen euro’s mislopen, doordat vele reizen zijn geannuleerd. Hier zal dochteronderneming TUI AG -travel voornamelijk hinder van ondervinden, zo verwachten analisten. Zij zijn mede op basis van de onrust zeer verdeeld over TUI AG , al zien zij over het algemeen nog wel een aanzienlijk opwaarts potentieel.

Door onze redactie

Miljoenen
Topman Peter Long van TUI AG stelde onlangs dat de politieke onrust in Egypte en Tunesië zijn bedrijf tientallen miljoenen euro’s zal kosten. Vanuit veel Europese landen zijn reizen naar deze landen namelijk geannuleerd en is een negatief reisadvies afgegeven. Vanuit Groot-Brittannië worden, in lijn met het advies van de Britse regering, nog wel reizen uitgevoerd naar Egyptische badplaatsen aan de Rode Zee. Wanneer ook in Groot-Brittannië reizen zouden worden geannuleerd zou dit een extra schadepost zijn voor TUI AG en dan met name zijn dochteronderneming Tui Travel van 5 miljoen Britse pond, aldus Long. De onrust in Tunesië heeft TUI AG al een schadepost opgeleverd van 5 miljoen pond doordat het reizen moest annuleren en vakantiegangers terughalen uit het land.

De tegenvallers zullen het resultaat over het tweede kwartaal van het fiscale boekjaar van TUI AG drukken, zo waarschuwde de topman. In het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar leed de reisorganisatie nog een verlies van 135 miljoen pond vóór belastingen. Dat was wel een verbetering ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, aangezien destijds een verlies werd geleden van 166 miljoen pond.

Solide resultaten
Equinet heeft op 4 februari een ‘hold-advies’ voor TUI AG afgegeven en hanteert daarbij een koersdoel van 11 euro. Analist Jochen Rothenbacher stelt dat de reisorganisatie over het afgelopen kwartaal solide resultaten heeft gepresenteerd zonder verrassingen. De analist verwacht dat de kwartaalomzet zal uitkomen op 3,1 miljard euro en de winst voor rente en belastingen op 158,5 miljoen euro.

Compensatie
Commerzbank hanteert voor TUI AG een ‘buy-advies’ met een koersdoel van 10,70 euro. Analist Johannes Braun stelt in zijn researchrapport dat het enige nieuwsbericht tijdens de recente investeerdersdag van de reisorganisatie de impact van de onrust in Egypte en Tunesië was. De analist verwacht echter wel dat dit negatieve effect door reizen naar andere regio’s zal worden gecompenseerd, omdat de consument liever zijn vakantie omboekt dan dat hij helemaal niet op vakantie gaat.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 6 koop-, 7 houd- en 5 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Wordt er gekeken naar adviezen die recent voor het aandeel zijn afgegeven kan er gesproken worden van een terughoudend sentiment. Analisten willen waarschijnlijk is afwachten wat de totale schadepost voor TUI AG zal zijn die gerelateerd is aan de onrust in Egypte en Tunesië.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 9,26 euro, hetgeen resulteert in een verwacht rendement van circa 17%. Koersdoelen die de afgelopen weken zijn afgegeven liggen boven het gemiddeld koersdoel en impliceren zodoende dat analisten nog meer opwaarts potentieel zien. Enkel de analisten van UBS verwachten met hun koersdoel van 7,10 euro, afgegeven op 10 december, dat de koers in de komende maanden zal dalen met ruim 10%.