Resultaten Q3 Whole Foods Markets shockeren analisten

De resultaten over het derde kwartaal shockeerden de meeste Amerikaanse zakenbanken. Begin augustus kreeg het aandeel veel downgrades en koersdoelverlagingen te verduren. Door deze downgrades is de consensus voor het aandeel nu houden. Het gemiddelde koersdoel van de uitstaande adviezen is nipt lager dan de huidige koers. Dit jaar is de koers van het aandeel al fors lager gezet door de beleggers. Hier door daalde de koers/winst-verhouding van het aandeel behoorlijk tot rond de 18 momenteel (na in 2006 en 2007 rond de 30 genoteerd te hebben).

Resultaten Q3
Op 5 augustus presenteerde het bedrijf de resultaten over het derde kwartaal dat afliep op 6 juli. De omzet nam in deze periode toe met 21,6% tot 1,8 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 33,9 miljoen dollar. Hiermee kwam het resultaat per aandeel uit 0,24 dollar. De EBITDA kwam uit op 122 miljoen dollar.

Reacties analisten
Analist Williamson van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse stelt in zijn researchrapport dat er in Amerika druk ligt op de consumentenbestedingen. De recente overname van Wild Oats zal voor meer leverage zorgen zo vreest de analist. Het HOLT-DCF model wordt wederom gebruikt en het levert een aanzienlijk lager koersdoel van 18 USD op. Voor de komende vijf jaar wordt een omzetgroei tussen de 8 en 10% verwacht.

De resultaten over het derde kwartaal waren net 1 cent lager dan de consensus van Standard & Poors (36 cent versus 35 cent). De brutomarges van het bedrijf kwamen verder onder druk te staan door de gestegen inflatie en reclamecampagnes. De analisten stellen dat veel van de klanten van Whole Foods Market kritischer worden en meer naar de discounters gaan. De taxaties voor het aandeel worden mede hierdoor neerwaarts aangepast. Het advies gaat naar hold van buy.