Koersdoelen Dell opvallend gelijk gestemd

Computerfabrikant Dell maakte afgelopen woensdag een forse winststijging bekend die boven de verwachting van analisten uit kwam. Analisten hebben ondertussen hun koersdoel voor het aandeel licht opwaarts bijgesteld, maar houden vooralsnog vast aan hun eerder afgegeven advies vanwege verscheidene twijfels die zij nog hebben.

Door onze redactie

Forse winststijging
Dell maakte bekend dat het over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar de nettowinst heeft zien stijgen van 334 miljoen dollar naar 927 miljoen dollar. De winst per aandeel nam zodoende toe van 0,17 dollar naar 0,48 dollar. De omzet nam in dezelfde periode toe met 5% tot 15,7 miljard dollar.

Wanneer bijzondere posten buiten beschouwing zouden worden gelaten kwam de winst van Dell uit op 0,53 dollar per aandeel. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een winst per aandeel van 0,37 dollar per aandeel.

De op een na groootste computerfabrikant wist de afgelopen periode vooral te profiteren van bedrijven die hun verouderde technologie vervingen. Daarnaast daalden de kosten voor componenten. De markt heeft zich meermaals zorgen gemaakt over de groeimogelijkheden van Dell. De analisten van Bank of America Merrill Lynch stellen wijzen er echter op dat Dell over de afgelopen twee kwartalen de marges heeft weten te verbeteren, wat een goede steun is voor het aandeel. Daarnaast is Dell zijn portefeuille aan het verbreden. Waar het bedrijf momenteel nog de meeste inkomsten genereert middels de verkoop van pc’s is het zich meer gaan richten op de opslag van data. Voor het fiscale jaar 2012 verwacht Dell tot slot een groei van de omzet van 5-9%.

Dell wist in de afgelopen 8 kwartalen maar liefst 6 maal niet te voldoen aan de verwachtingen. Mede daarom hebben beleggers een afwachtende houding aangenomen. Ten opzichte van een jaar geleden noteert de koers van het aandeel op hetzelfde niveau, terwijl de NASDAQ over dezelfde periode toenam met 30%. Door de goede resultaten die het echter naar buiten heeft gebracht is de koers over de afgelopen dagen aanzienlijk gestegen.

Dell wordt momenteel verhandeld op 10x de verwachte winst voor het komende boekjaar, wat beter is dan rivaal Hewlett Packard ( Hewlett Packard ), maar minder dan IBM .

Consensus
Analisten houden vooralsnog vast aan hun eerder afgegeven adviezen. Er staan momenteel 13 koop-, 12 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. De lichte koersdoelverhogingen die analisten naar aanleiding van de gepresenteerde resultaten hebben doorgevoerd hebben ertoe geleid dat het gemiddeld koersdoel nu 16,55 dollar bedraagt, wat een verwacht rendement oplevert van bijna 8%.

Opvallend is dat de koersdoelverhogingen van analisten veelal gelijk zijn geweest van zegge 1 euro. Zo verhoogden zowel de analisten van UBS als RBC Capital Markets hun koersdoel naar 17 dollar, terwijl Needham&Co en Stifel Nicolaus hun koersdoel opwaarts hebben bijgesteld naar 18 dollar. Daardoor liggen de koersdoelen over de afgelopen dagen ook dicht bij elkaar en kan er daarom gesproken worden van een gelijk gestemd verwacht opwaarts potentieel.