France Telecom onder druk

Naar aanleiding van de resultaten die het Franse telecomconcern France Telecom recent naar buiten bracht hebben verscheidene analisten hun koersdoel voor het aandeel licht neerwaarts bijgesteld. Het bedrijf heeft eind vorig jaar weliswaar zijn marktaandeel weten te vergroten, het heeft tegelijkertijd gewaarschuwd voor de toenemende concurrentie en dit is de voornaamste reden voor de marktvorsers geweest om hun taxaties bij te stellen.

Door onze redactie

Concurrentiestrijd
France Telecom bracht eind februari zijn resultaten over het afgelopen jaar naar buiten. Het bedrijf realiseerdeover 2010 een omzet van 45,5 miljard euro, tegenover 44,85 miljard euro een jaar eerder. De omzet werd onder meer gestimuleerd door de overname van de Egyptische aanbieder van mobiele telefonie Mobinil. De nettowinst over 2010 kwam uit op 4,88 miljard euro tegenover 3,02 miljard over 2009, wat te danken was door een winst van 870 miljoen euro op de oprichting van een Britse joint venture.

Het Franse telecomconcern zag daarnaast het afgelopen jaar zijn marktaandeel in Frankrijk toenemen, maar waarschuwde tegelijkertijd dat de concurrentie in de thuismarkt nog steeds hevig is. Daardoor is er nog altijd druk op de marges. Om de afvlakkende groei in de volwassen Europese markten te compenseren heeft France Telecom zijn vizier gericht op opkomende economieën, waar de omzet van het bedrijf in 2015 moet zijn verdubbeld door onder meer overnames. Mobinil is hier een uitstekend voorbeeld van.

Koersdoel verlaagd
Analist Rossen Koev van Independent Research heeft op 25 februari zijn koersdoel voor Franse Telecom verlaagd met 1 euro naar 18 euro, waarbij het advies is blijven staan op ‘halten’. De resultaten over het afgelopen jaar waren iets boven de verwachtingen van de analist. De afgegeven prognoses beschouwt hij daarnaast als realistisch. Reguleringsmaatregelen en politieke druk in de belangrijkste doelmarkten zorgen echter voor bepaalde risico’s voor de toekomstige bedrijfsontwikkeling.

Geopolitieke risico’s
Eveneens op 25 februari heeft analist Christian Göhmann van Nord Landesbank zijn koersdoel voor France Telecom verlaagd van 19 euro naar 17,75 euro. De analist wijst erop dat France Telecom ondanks het aanhoudend hoge concurrentieniveau in de verzadigde markten heeft vastgehouden aan zijn verwachtingen voor 2011. De analist is daarnaast te spreken over de bevestigde dividendverwachtingen.

Waar voor de middellange termijn de positie van France Telecom in Afrikaanse landen kan zorgen voor groei, zal deze verbintenis voor de korte termijn vanwege de geopolitieke risico’s een belastende uitwerking hebben op het aandeel, zo verwacht Göhmann. In de kernmarkten zullen de problemen waarschijnlijk veroorzaakt worden door scherpere concurrentie en een gebrek aan groei. Van cruciaal belang is volgens de analist in hoeverre de druk op de marges door een strikte discipline omtrent de kosten kan worden tegengehouden. Al met al houdt de analist vast aan zijn ‘kaufen-advies’.

Consensus
Voor France Telecom staan momenteel 12 koop-, 11 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Analisten houden vast aan hun eerder afgegeven adviezen, waardoor er sprake is van een neutraal sentiment.

Door de koersdoelverlaging van Independent Research bedraagt het gemiddeld koersdoel nu 18,40 euro, hetgeen een verwacht rendement oplevert van bijna 16%. Koersdoelen die de afgelopen weken zijn afgegeven liggen dichtbij het gemiddeld koersdoel, waardoor gesteld kan worden dat dit een goede afspiegeling is van het huidige sentiment.