Heijmans in de verkoop bij analisten

Analisten noemen de halfjaarcijfers die Heijmans presenteerde rampzalig. Het concern wist in het afgelopen halfjaar ternauwernood een nettowinst te realiseren en voor het komende halfjaar durft het geen winstprognose af te geven. Diverse analisten zien dit laatste als een volgende winstwaarschuwing. Het aandeel is dan ook veruit het minst gewaardeerde aandeel binnen de bouw/infrastructuursector.

Dalende cijfers
In het eerste halfjaar van 2008 wist Heijmans een winst te realiseren van 2 miljoen euro, waar het in dezelfde periode een jaar eerder nog 19 miljoen euro was. Het was te danken aan de vastgoedtak, die zijn winst wist te verbeteren, dat het concern niet rode cijfers heeft moeten noteren.

Het operationeel resultaat daalde van 31 miljoen euro tot 13 miljoen euro. De operationele cash flow daalde van 11 miljoen euro tot 7 miljoen euro. De winst per aandeel kwam in H1’08 uit op 0,09 euro. In H1’07 bedroeg de winst per aandeel nog 0,77 euro.

De opbrengsten stegen weliswaar moet 2%, maar door verliezen bij de divisies Bouw en Infra in Nederland en bij de bouw- en vastgoedactiviteiten in België werden de resultaten naar beneden gedrukt.

De meeste pijn heeft het concern te voorduren van in het verleden aangenomen projecten tegen te lage vergoedingen. De verliezen van deze zogenaamde probleemprojecten lopen steeds verder op. Daarnaast heeft Heijmans 10 miljoen euro moeten bijleggen op zijn bouw- en vastgoedactiviteiten in België, terwijl de divisie infrastructuur een verlies moest rapporteren van 12 miljoen euro.

Uit het slop halen
De kersverse bestuursvoorzitter Rob van Gelder wond er geen doekjes om, de resultaten waren ronduit teleurstellen. Hij wil het bedrijf uit het slop gaan halen door onder meer het vertrouwen in Heijmans te herstellen. Hij ziet kansen in de grote problemen. Er is hierdoor ruimte voor een aanzienlijke verbetering.

Van Gelder en financieel directeur Dick van de Kroft benadrukten tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers dat Heijmans nog ruimschoots voldoet aan de financieringsratio’s. Zij zijn van mening dat de financiering bij Heijmans totaal niet in het geding is. Zij reageerden hiermee op het uitlatingen van verscheidene analisten dat er bij Heijmans betalingsproblemen zouden dreigen te ontstaan.

Rampzalig
Analisten waren allerminst te spreken over de gepresenteerde resultaten. Analist Wouter Van der Haeghen van KBC Securities noemde de cijfers rampzalig. Hij heeft het advies dan ook verlaagd van kopen naar verkopen. Het koersdoel is door de analist verlaagd van 17,50 euro tot 15 euro. Ook analist Edwin de Jong van SNS Securities was ontstemd over de resultaten en kwalificeerde ze als teleurstellend. De analist heeft een verkoopadvies uitstaan met een koersdoel van 16 euro.

Analisten verwachten dat de nieuwe topman in de tweede helft van het jaar zal gaan snijden in het personeelsbestand en wellicht enkele Heijmans -onderdelen zal gaan afstoten. Vooralsnog zijn hier echter nog geen concrete plannen over bekendgemaakt door de top van het concern.

Voor het aandeel staat slechts 1 koopadvies uit. Daarnaast zijn er 2 houd- en 9 verkoopadviezen afgegeven. Hiermee is het aandeel veruit het slechts gewaardeerde aandeel binnen de sector bouw/infrastructuur. Het krijgt van alle aandelen genoteerd aan Euronext Amsterdam bijna de meeste verkoopadviezen. Alleen Logica heeft met 11 verkoopadviezen een negatiever saldo.