Bijstellingen voor Hannover Rück

De afgelopen dagen hebben verscheidene analisten hun taxaties voor Hannover Rück bijgesteld. Sommige analisten zijn van mening dat de Duitse herverzekeraar in tegenstelling tot zijn sectorgenoten minder geraakt is door de recente natuurrampen, maar zij houden desondanks inmiddels wel een slag om de arm.

Door onze redactie

Overtuigende strategie
De Zwitserse bank UBS is op 14 maart gestart met het volgen van Hannover Rück met een ‘neutral-advies’, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 41 euro. Analiste Katy Fear schrijft in haar researchrapport dat de herverzekeraar heeft weten te overtuigen met zijn nichestrategie en met zijn levenherverzekeringsactiviteiten. Verder worden de resultaten van Hannover Rück volgens de analiste niet zo veel beïnvloedt door de overstromingen in Australië en de aardbeving in Nieuw-Zeeland als zijn concurrenten. Daarnaast stelt Fear dat het aandeel in vergelijking tot zijn sectorgenoten aantrekkelijk is gewaardeerd. Haar voorkeur gaat echter uit naar SCOR en Swiss Re vanwege de betere winstvooruitzichten.

Belastingen nog niet zichtbaar
Analist Philipp Haessler van Equinet heeft op 14 maart zijn advies voor Hannover Rück verlaagd van ‘accumulate’ naar ‘hold’, waarbij het koersdoel neerwaarts is bijgesteld van 47 euro naar 38 euro. De analist stelt dat het koersdoel is verlaagd op basis van het feit dat de hoogte van de belastingen voor de herverzekeraar nog niet zichtbaar zijn. Wel vindt de analist het positief dat de herverzekeringspremies waarschijnlijk in de volgende ronde van vernieuwingen in januari 2012 een stijging zullen laten zien.

Betere spreiding
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft op 14 maart zijn koersdoel voor Hannover Rück verhoogd met 1 euro naar 43 euro, waarbij het advies is vastgesteld op ‘neutral’. Door een betere spreiding van de risico’s heeft de herverzekeraar volgens analist Vinit Malhota zijn volatiliteit van de winst weten te reduceren. Bij een gelijkblijvende outlook zal Hannover Rück in het eerste kwartaal van 2011 een winst voor belastingen realiseren van 75 miljoen euro, zo verwacht de analist.

Schade van aardbeving Japan
Op 11 maart heeft analist Constantin Rohrbach van Nord LB zijn advies voor Hannover Rück verlaagd van ‘kaufen’ naar halten’. Volgens de analist zal de schade als gevolg van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami in Japan een driecijferig miljoenenbedrag zijn. Daardoor zal het volgens de analist voor de herverzekeraar moeilijk worden om aan zijn doelstellingen te voldoen, zelfs wanneer het orkaanseizoen dit jaar slechts gemiddeld zal zijn. Voor het eerste kwartaal van 2011 rekent Rohrbach op een zwak resultaat. Het koersdoel voor Hannover Rück is door de analist verlaagd van 49,50 euro naar 43,50 euro.

Consensus
De adviesverlagingen van Equinet en Nord LB hebben erin geresulteerd dat er momenteel 9 koop-, 20 houd- en 5 verkoopadviezen voor het aandeel uitstaan. Weliswaar is de consensus zodoende positief, de vele houdadviezen tonen aan dat analisten een behoudende opinie hebben aangenomen richting de herverzekeraar.

Gemiddeld hebben analisten nu een koersdoel uitstaan van 45,88 euro, hetgeen een verwacht rendement oplevert van bijna 19%. Koersdoelen die de afgelopen dagen echter zijn afgegeven liggen hier aanzienlijk onder en impliceren dat de koers niet veel verder meer kan oplopen. Daarmee wordt nogmaals de behoudende opinie van analisten onderstreept.