Apple derde grootste computer verkoper van VS, koers positief

Het marktaandeel van de computergigant Apple is in het tweede kwartaal van 2011 gestegen naar 10,7 procent. Hiermee is Apple de derde grootste computerfabrikant van de Amerikaanse. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2010 heeft Apple 14,7 procent meer pc verkocht. Het bedrijf had een jaar eerder 8,5 procent van de markt in handen. Deze cijfers zijn woensdag bekendgemaakt door onderzoeksbureaus Gartner en IDC. Het aandeel Apple noteert op de Amerikaanse Dow Jones een winst van 0,9 procent op een koers van 361 dollar.

Onderzoek
Gartner en IDC onderzochten de computermarkt en kwamen tot de conclusie dat alleen Hewlett Packard (26,9%) en Dell (22,6) meer computers en laptops verkopen in de Verenigde Staten dan Apple doet. Op de vierde plek eindigde Toshiba met 9,6 procent, Acer staat met 9,3 procent meer verkochte computers op de vijfde plek. In de wereldranglijst is Lenovo de grootste winnaar met een derde plaats.

<a href='/aandeel/377-apple'> Apple </a> building
Apple gebouw
Wereldwijde verkoop valt zwaar tegen
Overigens stellen Gartner en IDC dat de wereldwijde computer en laptop verkoop miniem steeg met 2,6 procent (84,4 miljoen stuks) ten opzichte van een jaar geleden. De oorzaak hiervan is volgens de onderzoekers te wijten aan de populariteit van tablets en de gemoederen van de economische crisis.