'Bestuursleden praten over opvolging Jobs' , iPad-verkopen hard omhoog

Enkele bestuursleden van het Amerikaanse computerconcern Apple zouden hebben gesproken met headhunters en een hoofd van een groot technologisch bedrijf over de opvolging van de zieke topman Steve Jobs. Dat meldden bronnen dinsdag aan de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

De gesprekken zouden vooral verkennend zijn geweest. Volgens de bronnen was het niet de bedoeling om een nieuwe topman te rekruteren. Jobs liet in januari weten met ziekteverlof te gaan voor onbepaalde tijd. Hij had de afgelopen jaren ook al gezondheidsproblemen. Het Amerikaanse computerconcern Apple heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar de beste resultaten ooit geboekt.

Met name de explosieve groei van de verkoop van iPads en iPhones dragen bij aan het succes. Dat maakte het bedrijf dinsdag nabeurs bekend.

Apple boekte in het derde kwartaal, dat afliep op 25 juni, een recordwinst van 7,31 miljard dollar (5,17 miljard euro), een stijging van 125 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf behaalde een recordomzet van 28,57 miljard dollar, een stijging van 82 procent ten opzichte van een jaar eerder. ''Dit was onze beste kwartaal ooit'', zei topman Steve Jobs.

Apple verkocht 20,34 miljoen iPhones, een stijging van 142 procent ten opzichte van vorig jaar. De verkoop van iPads nam met 183 procent toe tot 9,25 miljoen. Het bedrijf bracht 3,95 miljoen Macs aan de man, een stijging van 14 procent ten opzichte van vorig jaar. Apple zag de verkoop van iPods met 20 procent dalen tot 7,54 miljoen.

ANP