American Airlines plaatst grootste order ooit, 200 bij Boeing

AMR, het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij American Airlines, heeft woensdag de grootste vliegtuigorder ooit geplaatst. Het concern wil in totaal 460 toestellen van Boeing en Airbus ontvangen tussen 2013 en 2022. Het bedrijf tekende een contract voor 200 Boeings van het type 737 en heeft een optie op nog eens 100 van die toestellen. Airbus levert 200 vliegtuigen uit de A320-lijn.

AMR heeft een optie op nog eens 365 toestellen van dat type. De deelname van het Europese concern geldt in de markt als een coup. AMR kocht sinds 1996 louter Boeings.

Kosten
Met de bevestigde orders voor 460 toestellen wil AMR met name kosten besparen. De nieuwe Airbussen en Boeings zijn volgens het concern tot 35 procent per stoel goedkoper in brandstofkosten dan de inmiddels verouderde toestellen in de vloot.

De orders en opties, voor in totaal 925 vliegtuigen, betreffen zogeheten narrowbody-toestellen. AMR heeft ook al plannen om orders voor 'widebody'-versies te bestellen bij Boeing .

Financiering
Door leasecontracten met beide vliegtuigbouwers beschikt AMR over 13 miljard dollar aan financiering. Dat is genoeg om 230 toestellen te betalen.

AMR maakte woensdag ook de tweedekwartaalcijfers bekend. Het bedrijf leed een nettoverlies van 286 miljoen dollar tegen een nettoverlies van 11 miljoen dollar een jaar eerder.

ANP