Apple verpulvert analistenverwachtingen; raad van bestuur bekijkt opvolging Steve Jobs

Leden van de raad van bestuur van Apple . hebben met een aantal headhunters en op zijn minst één topman van een welbekend techbedrijf de opvolging van hun zieke CEO Steve Jobs besproken. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van welingelichte bronnen. Steve Jobs zelf zou niet op de hoogte zijn geweest en doet de berichten in een e-mail aan de redactie van de krant af als 'onzin'.

apple producten verkopen 2011

Het bericht wekt verwondering omdat de zeven leden van de bestuursraad door Jobs zelf zijn aangeduid. Volgens analisten blijft Apple ’s lot onlosmakelijk verbonden met dat van zijn oprichter en CEO Steve Jobs en zal diens afscheid ‘traumatisch’ zijn. Voorlopig neemt Chief Operating Officer Tim Cook diens verantwoordelijkheden over.

Steve Jobs is sinds vorige winter opnieuw met ziekteverlof en dat voor onbepaalde tijd. Veel details omtrent zijn gezondheidstoestand zijn er niet. Hij nam dinsdag evenmin deel aan een conference call waarin de kwartaalresultaten werden besproken. Die sloegen analisten met verstomming, want Apple rapporteerde een stijging van de inkomsten met 82% en stuurde de waarde van zijn aandeel naar een recordhoogte van 405 dollar per stuk.

Eens het aandeel de grens van 411 dollar doorbreekt wordt het bedrijf in beurskapitalisatie het grootste bedrijf ter wereld, vóór Exxon Mobil , dat de grootste onderneming in de Standard & Poor's 500 index is, met een marktwaarde van 411,97 miljard dollar.

De verkoop van 20,34 miljoen iPhones overtrof ruimschoots de door analisten vooropgestelde 17 à 18 miljoen en maakt van Apple virtueel de grootste smartphoneverkoper ter wereld, vóór Nokia en Samsung Electronics. Apple verkocht ook 9,25 miljoen iPads en 3,95 miljoen Mac computers. De iPhone en de iPad zijn samen goed voor 66% van Apple ’s omzet. Dat is opmerkeijk voor producten die relatief nieuw zijn.

Express.be