Geert Noels noemt Apple te duur: goed bedrijf maar geen goede belegging

Het zal niet lang meer duren en dan is Apple op basis van haar marktkapitalisatie het grootste bedrijf ter wereld. Hiermee overtreft ze de giganten Microsoft en Exxon Mobil . De prestaties van Apple zijn zeer imposant maar desondanks zou Noels het aandeel niet meer aanraden om te kopen. ”Een goed bedrijf is niet perse een goede belegging. Apple lijkt nu haar Nokia -moment te beleven” aldus Geert Noels, de Belgische topeconoom van Econopolis. Geert Noels wijt vandaag aandacht aan dit feit op zijn blog. Noels geeft de volgende redenen waarom hij het aandeel Apple niet zou kopen op dit niveau:

 • Hevige concurrentie in de technologiesector. In geen andere sector is de concurrentie zo moordend als in deze sector. Het haasje-over-effect is hier dan ook aan de orde van de dag.
 • Deflatie : winstmarges zijn vooral door de stevige concurrentie tanende. Het is dan ook lastig om winstgevendheid op de langere termijn vast te houden.
 • Technologie wordt keer op keer ingehaald: wat vandaag hot en nieuw is, is morgen alweer ingehaald. Als voorbeeld haalt Noels het Canadese Research in Motion aan dat het nu bijzonder zwaar heeft door de druk van Apple .
 • De gezondheid van Steve Jobs. Jobs is de grondlegger en het gezicht van Apple . Voor Jobs is nog geen opvolger gevonden.
 • De verwachtingen voor Apple worden torenhoog. Tot heden kon Apple de verwachtingen meestal wel overtreffen maar dit tij zal zeker kunnen gaan keren zo vreest Noels.

  Situatie lijkt op Nokia
  Noels vergelijkt de huidige periode van Apple met die van Nokia destijds. Nokia was destijds ook schier onaantastbaar maar werd toch beperkt door de wet van de remmende voorsprong. Momenteel ligt Nokia zelfs ver achter op veel van haar concurrenten.

  apple marktkapitalisatie
  De bovenstaande grafiek toont de marktkapitalisaties van de grootste bedrijven ter wereld: Microsoft , Apple en Exxon Mobil . Begin 2000 had Nokia nog een enorme marktkapitalisatie maar deze is in de loop der jaren fors afgenomen.