Amazon verkoopt aan bodemprijzen, maar concurrentie raakt niet in paniek

Het lijkt er vooralsnog niet op dat de komst van Amazon bij andere grote spelers zoals bol.com of Coolblue te merken is. De online webwinkels blijven door de coronapandemie overspoeld worden met online bestellingen. Toch mag het duidelijk zijn dat Amazon zich op de Nederlandse markt roert. Veel mensen vonden het aandeel Amazon kopen de afgelopen tijd dan ook een goed idee, maar dit wil nog niet zeggen dat andere online spelers minder interessant zijn.

Amazon roert zich met absolute bodemprijzen

Amazon silicon valley
Amazon, Silicon Valley, San Jose

Het valt op dat de Nederlandse webshop van Amazon zich als echte prijsvechter naast grote spelers als Mediamarkt, bol.com en Coolblue wil vestigen. Het Financieele Dagblad en Omnia Retail voerden een onderzoek uit en vergeleken de prijzen van duizenden artikelen. Uit het onderzoek bleek dat Amazon gemiddeld 7 tot 9 procent goedkoper is dan bol.com en Mediamarkt en zelfs 18 procent goedkoper is dan Coolblue.

Strijd om de Nederlandse consument

Onder andere door de coronapandemie, maar ook door het ontbreken van duidelijke marktaandeelcijfers, valt het maar moeilijk te zeggen of Amazon veel klanten afsnoept van concurrenten. Wel zijn er een aantal signalen die mogelijk in deze richting wijzen. Zo zou het aantal websitebezoekers de afgelopen maanden verdubbeld zijn, wat niet louter te verklaren valt door de coronapandemie. Uiteraard is het niet geweten of die bezoekers ook effectief tot aankopen overgaan, maar het doet toch alvast vermoeden dat Amazon beetje per beetje zijn aandeel in de groeiende online markt aan het claimen is.

Het is eveneens opvallend dat bol.com het daar niet zomaar bij laat. De Belgische nieuwswebsite De Tijd meldt dat bol.com ook zelf zijn prijzen terug aan het schroeven is. Waar het prijsverschil met Amazon in oktober 2020 nog 6 procent bedroeg, zou dit eind november nog maar om 0,9 procent gaan.

Lage prijzen en andere strategieën

Coolblue lijkt het prijsspelletje vooralsnog niet mee te spelen. Het is dan ook al langer bekend dat Coolblue zich liever niet als prijsvechter etaleert. Consumenten kijken per slot van rekening niet alleen naar de productprijzen. Ook een ruim aanbod, een goede dienstverlening, kwaliteit en goede koopvoorwaarden spelen nu eenmaal een belangrijke rol.

Het zijn zaken waar ze bij Coolblue al langer prat op gaan. Ze doen er niet moeilijk als het over retourneren gaat, je kan je oude apparaat gewoon aan de bezorger meegeven, ze leveren altijd gratis en zo zijn er wel nog een aantal USP's te noemen. Daarnaast focust Coolblue zich steeds meer op andere markten. Zo bieden ze sinds kort ook laadpalen voor elektrische auto's aan, nadat eerder ook de internetverkoop van zonnepanelen bleek aan te slaan.

Daartegenover staat dan weer Amazon, waarvan de website nog steeds allerlei kwalijke kinderziektes te overwinnen heeft. Wie bijvoorbeeld een horloge van Fossil wil kopen, vindt tussen de collectie met horloges ook mosasaurustanden en trilobieten terug. En evenmin onbelangrijk bij de keuze van de consument: wie de ongeveer 20 euro goedkopere blauwe Apple iPhone 12 van 128 GB op het moment van schrijven bij Amazon bestelt, heeft 'm 22 dagen later in huis. Bij bol.com heb je 'm morgen al en bij Coolblue kan je de iPhone al dezelfde dag in de winkel ophalen. En zo heeft elke webshop wel zijn troeven in handen.