Bank of America wil meer kapitaal

Bank of America , de grootste bank van de Verenigde Staten heeft zijn dividend voor het derde kwartaal gehalveerd en wil voor 10 miljard dollar aan nieuw kapitaal gaan ophalen doormiddel van een aandelenuitgifte. De winst voor het derde kwartaal kwam uit op 1,2 miljard dollar. Bank of America hoopt met deze actie zijn liquiditeitspositie weer op orde te krijgen. Analisten reageren verdeeld op het nieuws.

Resultaten
Bank of America heeft in het derde kwartaal een omzet behaald van 19,9 miljard dollar en een nettowinst van 1,2 miljard dollar geboekt en dit is ten opzichte van vorig jaar een daling van 68%. Oorzaken hiervoor zijn de verslechterde kredietmarkten en hogere afschrijvingen op creditcards.

De winst per aandeel daalde van 0,82 dollar naar 0,15 dollar. Analisten gingen vooralsnog uit van een winst per aandeel van 0,61 dollar per aandeel. Verder maakte Bank of America bekend dat het kwartaaldividend met 50% naar beneden is bijgesteld en nu uitkomt op 0,32 dollar.

Nieuwe topman
Oud CEO van Merrill Lynch, John Thain gaat leidinggeven aan de Bank of America . De nieuwe CEO begint zijn nieuwe werkzaamheden zodra de fusie tussen de Bank of America en Merrill Lynch is afgerond. BoA maakte dit afgelopen donderdag bekend.

Rommelhypotheken
Bank of America maakte vandaag bekend dat het in samenwerking met een aantal Amerikaanse staten een miljardenschikking heeft bereikt waarmee 400.000 klanten van Countrywide Financial hun huizen kunnen behouden.

Door deze actie hoopt het Amerikaanse bedrijf de lasten voor mensen met een subprime hypotheek met 84 miljard dollar te verlagen en daarmee te voorkomen dat huizeneigenaren noodgedwongen op straat terecht komen. CFO van Bank of America , Joe Price meldde dat de kosten hiervoor binnen de marge vallen.

Bank of America nam afgelopen juli de Amerikaanse hypotheekverstrekker Countrywide Financial over voor 2,5 miljard dollar. Countrywide Financial geldt als één van de zwaarst getroffen hypotheekverstrekkers.

Consensus
Bank of America krijgt 6 koop-, 11 houd- en 3 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel ligt op 35,77 dollar. De winst per aandeel komt over 2008 genomen uit op 2,14 dollar. Het dividend in 2008 bedraagt 2,54 dollar. Het dividendrendement is 7,88%. De koers-winstverhouding komt uit op 15,05.