China legt Alibaba een recordboete van $ 2,75 miljard op voor schendingen van de antimonopoliepositie

 • Chinese toezichthouders hebben Alibaba (NYSE: BABA) een boete opgelegd van $ 2,75 miljard (4% van de inkomsten van 2019), beschuldigd van het overtreden van antimonopolieregels en misbruik van zijn dominante marktpositie, wat de hoogste antitrustboete ooit is die is opgelegd in China.
 • State Administration for Market Regulation (SAMR) zei zaterdag dat het had vastgesteld dat Alibaba sinds 2015 marktdominantie had misbruikt door zijn handelaren te verbieden andere online e-commerceplatforms te gebruiken.
 • De beslissing van de Chinese toezichthouder komt te midden van een ongekend hardhandig optreden tegen de Amerikaanse technologieconglomeraten.
 • Hoewel de boete Alibaba een stap dichter bij het oplossen van zijn antitrust-ellende brengt, moet Ant nog steeds instemmen met een door regelgeving aangedreven vernieuwing die naar verwachting zijn waarderingen sterk zal verlagen en enkele van zijn vrijlopende activiteiten zal beteugelen.
 • Alibaba zei in een verklaring dat het de boete accepteert en "zal verzekeren dat het wordt nageleefd met vastberadenheid". Het bedrijf zal maandag een teleconferentie houden om de boete te bespreken. "We zullen het openlijk aanpakken en er samen aan werken", zei CEO Daniel Zhang in een memo aan het personeel, gezien door Reuters. "Laten we onszelf verbeteren en samen opnieuw beginnen."
 • Ma's zakenimperium, inclusief fintech Ant Group, wordt door Peking onder de loep genomen sinds Ma in een toespraak van 24 oktober kritiek had op het Chinese reguleringssysteem. Dagen later schorsten toezichthouders de plannen van Ant Group voor een recordbrekende dubbele IPO in Hong Kong en Shanghai.

  Over het huidige boekjaar komt de omzet van het bedrijf uit Hangzhou volgens de analisten uit op 710.13 miljard dollar. Dit is aanzienlijk meer dan de omzet over 2020 toen het concern 509.71 miljard dollar verdiende.

  Historische omzetten en resultaten Alibaba in beeld plus taxaties 2020

  fundamantele data

  De meeste analisten rekenen voor 2021 op een nettowinst van 179.44 miljard dollar. Over dit jaar komt het bedrijf volgens het gros van de analisten uit op een winst per aandeel van 65.71 dollar. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 3.68 uit.

  Voor dit jaar verwachten de analisten dat het bedrijf geen dividenden uit zal gaan keren. Het gemiddelde dividendrendement van de internetbedrijven ligt op een nihile 1.12 procent.

  Recentste taxaties rond de 339 dollar

  KBC Securities, Bank of America Merrill Lynch en Susquehanna gaven recentelijk taxaties voor het aandeel.

  De marktkapitalisatie bedraagt op basis van het aantal uitstaande aandelen keer de beurskoers circa 5006.27 miljard dollar. Het aandeel was de afgelopen 12 maanden vrij bewegelijk. Sinds april vorig jaar staat het aandeel 18 procent hoger. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 190 en de 319 dollar.

  Koershistorie Alibaba 2007-2021

  fundamantele data alibaba

  Om 17.31 stond het aandeel 0.12 procent lager op 241.89 dollar.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.