Johnson Matthey stevig op koers, extra dividend in aantocht

De maatregelen van de Engelse overheid om de CO2-emissies verder terug te dringen leggen Johnson Matthey, s’werelds grootste producent van katalysatoren, geen windeieren. Over het vorige boekjaar steeg de omzet met ruim 20 procent tot 12 miljard pond. De winst voor belastingen kwam 58 procent hoger uit op 409 miljoen pond. Het grootste deel van de omzet komt door de gestegen vraag naar katalysatoren voor dieselmotoren. De hogere resultaten zorgen ervoor dat het bedrijf een extra dividend van 1 pond uit gaat keren. Dit komt neer op een totale som van 212 miljoen pond.

Fors dividendrendement

Op basis van de huidige koers van 2300,5 pence komt het dividendrendement van het extra dividend uit op 4,3 procent. De analisten van JP Morgan reageerden als eerste op het nieuws en noemen het extra dividend een keurige beloning voor de aandeelhouders. Toen het nieuws van de extra dividenduitkering bekend werd spoot het aandeel direct met 107 pence (5 procent) omhoog. Het extra dividend wordt op 17 augustus uitgekeerd, de ex-dividend datum is 3 augustus.

Op 17 augustus zal het bedrijf haar ‘normale’ dividend uitgaan keren. Dit ligt naar verwachting op 40 pence. Het totale dividendrendement komt zo uit rond de 6 procent.