Delhaize presteert beter dan verwachting analisten

De Belgische voedingsdistribiteur Delhaize heeft recentelijk haar resultaten over het derde kwartaal gepresenteerd. De nettowinst van het Belgische bedrijf kwam 3,1% lager uit op 100 miljoen euro. De omzet van Delhaize daalde in het derde kwartaal en noteerde 1,7% lager. Analisten reageren gematigd op de berichtgeving van Delhaize .

Resultaten
De nettowinst van Delhaize kwam in het derde kwartaal uit op 100 miljoen euro en betekende een daling van 3,1%. In vergelijking met het dezelfde periode vorig jaar was de nettowinst wel licht hoger. De nettowinst kwam destijds uit op 93,6 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een nettowinst van 98 miljoen euro.

De omzet van het bedrijf was over het derde kwartaal uitgekomen op 4,67 miljard euro en betekende een daling van 1,7%. De winst per aandeel Delhaize bedroeg in het derde kwartaal uit op 1,01 euro.

Delhaize gaf in het persbericht aan dat het flink hinder ondervonden had door de verzwakking van de Amerikaanse dollar. De omzet in de Verenigde Staten steeg met 3,8% in dollars uitgedrukt. Bij ongewijzigde wisselkoersen zouden zowel de nettowinst als de omzet hoger zijn uitgevallen. De nettowinst zou in dat geval uitkomen op +4,2%. De omzet zou rekening houdend met ongewijzigde wisselkoersen uitkomen op 4,8%.

Het bedrijfsresultaat (EBIT) van Delhaize liet een lichte stijging zien in het derde kwartaal en kwam uit op 215,8 miljoen euro tegen 215,6 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Analisten gingen uit van een bedrijfswinst van 205,7 miljoen euro.

Analisten gingen vooralsnog uit van een omzet van 4,60 miljoen euro. Analisten hadden geen rekening gehouden met de omzetgroei van Delhaize in de Verenigde Staten.

Winstwaarschuwing
Delhaize gaf op 18 juli 2008 een winstwaarschuwing af en stelde haar resultaten over 2008 bij. De onderneming gaat nu uit van een stijging van de nettowinst met 15-20%. De omzet zal volgens verwachtingen van Delhaize toenemen met 3% - 4,5%. De EBIT zal volgens Delhaize uitkomen op 0-3% Hierbij houdt Delhaize geen rekening met de overname van Plus Hellas of de 53e verkoopweek in de Verenigde Staten.

Consensus Delhaize
Het Belgische Delhaize krijgt door analisten momenteel 12 koop- en 10 houdadviezen toebedeeld. Het aandeel Delhaize krijgt 2 verkoopadviezen. Het meest recente advies kwam van het Nederlandse ING Financial Markets die een houdadvies toebedeelde voor Delhaize . Het gemiddelde koersdoel van Delhaize bedraagt 49,58 euro.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van Delhaize voor 2008 is 4,09 euro. Het Belgische bedrijf keert vooralsnog een dividend van 1,08 euro uit in 2008 aan haar aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten 11,06.