Wegblijven bij AstraZeneca

AstraZeneca presenteerde recent lagere resultaten over het vierde kwartaal van 2012 en gaf tegelijkertijd een winstwaarschuwing voor 2013 af. Analisten zijn hier logischerwijs niet over te spreken en hebben daarom hun taxaties voor het aandeel verlaagd, al verwelkomen zij wel de open houding van de nieuwe topman Pascal Soriot.

Winstdaling en winstwaarschuwing

De winst van AstraZeneca over het vierde kwartaal van 2012 daalde op jaarbasis met 6% tot 1,96 miljard dollar ofwel 1,56 dollar per aandeel, terwijl de omzet in dezelfde periode afnam met 15% tot 8,7 miljard dollar. Zodoende daalde de winst over heel 2012 met ruim 30% en de omzet met 15%.

Voor 2013 verwacht AstraZeneca dat de omzet 5 tot 10% lager gaat uitkomen, terwijl de winst waarschijnlijk nog harder gaat afnemen.

Wegblijven bij AstraZeneca

De analisten van ABN AMRO hebben hun verkoopadvies voor AstraZeneca herhaald. Zij stellen dat niet alleen de inkomsten onder druk staan, maar ook de nieuwe topman Pascal Soriot. Een overname in de biotechsector zou volgens ABN AMRO het tij kunnen keren, maar dit zal dan wel een aardige stuiver gaan kosten. De 12 miljard dollar die AstraZeneca momenteel in kas heeft is daarbij ontoereikend.

Momenteel keert AstraZeneca nog een dividendrendement van 6% uit, maar volgens ABN AMRO is dit niet vol te houden. Daarom raden zij beleggers aan weg te blijven bij de Britse farmaceut.

Hoge investeringen

Barclays heeft zijn koersdoel voor AstraZeneca verlaagd van 3200 naar 3150 pence. De analisten stellen dat de nieuwe CEO hoge investeringen wil doen van invloed zullen zijn op de resultaten van de farmaceutische onderneming. Daarnaast wil hij hiermee met een schone lei beginnen. Barclays heeft zodoende de winstverwachtingen voor 2013 verlaagd met 5% en heeft het ‘equalweight-advies’ herhaald.

Open communicatie

Bij Deutsche Bank is het koersdoel voor AstraZeneca bijgesteld van 2970 naar 2800 pence, terwijl het advies is blijven staan op ‘hold’. De nieuwe topman van het Britse farmaciebedrijf communiceert open, aldus analist Pascal Soriot, die er tegelijkertijd op wijst dat het hem nog een aantal uitdagingen te wachten staan om de groep weer op koers te krijgen. Zonder overnames of realisaties in de pijplijn verwacht de analist dat de winst per aandeel tot 2017 laag zal blijven.

Consensus

De consensus voor AstraZeneca is overwegend negatief. Er staan momenteel 2 koop-, 9 houd- en 9 verkoopadviezen uit. Daarbij is het sentiment recent negatiever geworden door de diverse taxatieverlagingen van analisten.

Gemiddeld hanteren zij een koersdoel van 3023 pence, wat dicht bij de huidige koers ligt.