Cisco overtreft analistenverwachtingen

Cisco Systems heeft het afgelopen kwartaal de winst dankzij een belastingvoordeel en hogere omzet fors zien oplopen, waarmee het de analistenverwachtingen wist te overtreffen. De outlook voor de komende periode is echter minder rooskleurig dan waar de markt rekening mee had gehouden.>/p>

Sterke kwartaalcijfers

Cisco Systems boekte over het afgelopen kwartaal een winststijging van 44% tot 3,14 miljard dollar. Hiermee wist Cisco de analistenverwachtingen te overtreffen. In het fiscale tweede kwartaal, dat liep tot eind januari, liep de omzet op met 5% tot 12,1 miljard dollar, terwijl de brutomarge afnam van 61,3% naar 60,7%.

Hierdoor zag Cisco voor het vijfde kwartaal op rij de winst stijgen, nadat 2011 voor het bedrijf de boeken in gaat als een zwaar jaar. In het afgelopen kwartaal wist Cisco met name de operationele kosten te drukken, hoewel de uitgaven wel licht toenamen.

Verwachtingen

Voor het derde fiscale kwartaal rekent Cisco op een omzetstijging van 4-6% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, waarmee het de omzet raamt op 12,1-12,3 miljard dollar. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van 12,2 miljard dollar.

De winst per aandeel exclusief bijzondere items, die in het afgelopen kwartaal 51 cent per aandeel bedroeg, zal in het lopende kwartaal uitkomen op 48-50 cent.

Volgens analisten zorgt een vertraging in het uitgavenpatroon van grote bedrijven, alsook de moeilijke omstandigheden in Europa en Azië, voor een gelimiteerde de groei. Wel ziet Cisco voorzichtige tekenen van een stabilisatie in overheidsbestedingen in Europa. Vooral de divisies in Duitsland en Noord-Europa presteren goed, terwijl Zuid-Europa nog achterblijft. Maar het bedrijf wil deze trend eerst 2 of 3 kwartalen achter elkaar zien voordat het echt positief hierover wordt.

Overnamejacht

Verder wil Cisco actief blijven in overnames. Topman Chambers stelde eerder al dat hij de software en technologiediensten wil uitbreiden. Hij zette hier vaart achter door in de afgelopen maanden Intucell en Meraki te kopen voor respectievelijk 475 miljoen dollar en 1,2 miljard dollar.

Aan de andere kant stoot Cisco ook onderdelen af. Vorige maand nog verkocht het zijn Linksys divisie voor een onbekend bedrag, wat in lijn is met eerdere besluiten van het bedrijf om zich minder op de consumentenmarkt te richten.

Consensus

Voor het aandeel staan momenteel 17 koop- en 7 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies hanteert. Hierdoor is de consensus zeer positief. Het sentiment mag gezien de analistenuitingen op de afgegeven verwachtingen van Cisco behoudend genoemd worden.

Met een gemiddeld koersdoel van 22,36 dollar rekenen analisten op een opwaarts potentieel van de koers van circa 7%.