Porsche wacht met aankoop Volkswagen aandelen

De Duitse automaker Porsche wacht vooralsnog als gevolg van de kredietcrisis met het uitbouwen van zijn belang in branchegenoot Volkswagen. Porsche meldde dit als gevolg van terugvallende verkopen en de kredietcrisis speelt tevens een belangrijke rol in het wachten met de aankoop van nieuwe aandelen Volkswagen. Momenteel heeft Porsche 41,5% van de aandelen in handen en wil dit op termijn uit gaan breiden naar 75%, maar niet tegen elke prijs zo meldde Wiedeking.

Dalende verkopen
In de periode van augustus 2007 t/m november 2008 verkocht Porsche 25.200 auto’s en is 5000 stuks minder als een jaar eerder. Het Duitse bedrijf heeft daarom besloten de productie van auto’s rond de kerstdagen stil te gaan leggen.

Nederlaag gerechtshof
Porsche wil Volkswagen maar al te graag in zijn geheel overnemen, maar heeft donderdag een gevoelige nederlaag moeten slikken. De rechtbank van Hannover verwierp de aanklacht van Porsche over het vetorecht van de deelstaat Nedersaksen die het over Volkswagen heeft.

De zogenaamde Volkswagenwet houdt in dat Volkswagen niet zomaar overgenomen kan worden door een buitenlandse of binnenlandse partij. De staat Nedersaksen heeft 20,3% van de aandelen Volkswagen in handen en bij ingrijpende beslissingen zijn er 80% van de stemmen van de aandeelhouders nodig om deze door te drukken als het ware.

In 2007 werden de Duitse staat Nedersaksen al op de vingers getikt wat betreft deze wet aangezien deze het vrije verkeer van kapitaal zou verhinderen. De wet is inmiddels op diverse punten aangepast, maar het vetorecht van de Duitse deelstaat bleef overeind. Porsche heeft aangegeven te zullen gaan onderzoeken om verdere maatregelen haalbaar zijn.

Consensus Volkswagen
Het aandeel Volkswagen krijgt momenteel 1 koopadvies toebedeeld door analisten. Daarnaast krijgt het aandeel 11 houd- en 34 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel van Volkswagen is 121,90 euro. Het aandeel Volkswagen wordt verhandeld op de Duitse DAX30.

De consensus van analisten over de winst per aandeel Volkswagen voor 2009 is 9,49 euro. Volkswagen keert een dividend van 2,04 euro uit aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten 26,86.