Yahoo! bereikt hoogste jaarniveau

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo! is de afgelopen periode flink op overnamepad geweest. Voorlopig resulteerde dit nog niet een stijging van de omzet, maar was er wel een verbetering van de winst. Daarnaast profiteert Yahoo! van zijn deelname in de Chinese internetgigant Alibaba. De koers is hierdoor echter wel fors opgelopen.

Overnamegolf

Yahoo! heeft de afgelopen maanden een flink aantal overnames gedaan. Deze week maakte het internetbedrijf zijn zeventiende aankoop onder de nog niet zo lang aan het bewind zijnde Marissa Mayer. Yahoo! neemt het Amerikaanse AdMovate over, een startup gespecialiseerd in mobiele advertenties.

Eerder deze maand maakte Yahoo! nog bekend dat het voor 70 miljoen dollar Xobni over, een ontwikkelaar van software voor het beheren van contacten en relaties. De grootste overname van Mayer, die nu een jaar de leiding heeft, was echter Tumblr. Yahoo! legde voor de blogsite 1,1 miljard dollar op tafel, waarvan het grootste deel in contanten.

Daarnaast was Yahoo! in de race om videobedrijf Hulu over te nemen, maar lijkt hierin te zijn afgehaakt. Het laat in ieder geval zien dat Yahoo! de strijdvaardig is en zich online steeds breder wil gaan inzetten.

De overnames verbloemen echter niet dat Yahoo! het nog altijd moeilijk heeft. In het tweede kwartaal van dit jaar zag Yahoo! namelijk de omzet dalen tot 1,07 miljard dollar. Daartegenover stond dat de winst licht steeg van 228,5 miljoen dollar naar 331 miljoen dollar.

Winstmaker Alibaba

Deze week presenteerde Alibaba zijn resultaten over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Alibaba, het grootste e-commerce bedrijf van China waarin Yahoo! een belang heeft van 24%, zag zijn resultaten sterk verbeteren. Waar de winst bijna verdriedubbelde van 220 miljoen dollar naar 669 miljoen dollar, nam de omzet toe met 71% tot 1,4 miljard dollar.

Het belang van Yahoo! wordt geraamd op circa 8,1 miljard dollar. Aangezien Alibaba overweegt om naar de beurs te gaan, waarbij het bedrijf wordt gewaardeerd op 62,5 miljard dollar, zou Yahoo! in dat geval flink kunnen profiteren.

Koersexplosie

Door al deze positieve berichten is de koers van Yahoo! flink opgelopen. Vooral naar aanleiding van de recente cijfers van zowel Yahoo! als Alibaba is de koers van het aandeel flink opgelopen. Waar de koers van Yahoo! begin dit jaar nog op 20,08 dollar stond, is dit inmiddels opgelopen tot 29,66 dollar ofwel een stijging van bijna 48%. Vooral de afgelopen maand was er sprake van een flinke stijging. Op 24 juni stond de koers op 24 dollar, wat dus bij de huidige koers een toename betekent van ruim 23%.

De koersexplosie zorgt er echter ook voor dat het opwaarts potentieel beperkt lijkt. Dat is ook wel te zien in het gemiddeld koersdoel van analisten van 23,50 dollar. Daarmee geven zij aan dat de koers naar hun mening te ver is opgelopen en in de komende maanden een terugval zal laten zien.

Consensus

Kijkende naar de consensus hebben analisten nog wel altijd vertrouwen in Yahoo! . Momenteel staat er namelijk voor het aandeel geen enkel verkoopadvies uit, terwijl 8 analisten een houdadvies hebben afgegeven en 7 een koopadvies. De consensus is zodoende positief.