GS bestempelt BG Group als favoriete olieaandeel

Goldman Sachs verwacht dat een aantal Europese oliemaatschappijen en heeft naar aanleiding daarvan een aantal taxatiewijzigingen doorgevoerd. Waar de analisten van de Amerikaanse zakenbank afraden om te investeren in het Franse Total, worden Royal Dutch Royal Dutch Shell en het Britse BG Group juist aangeraden. Laatstgenoemde geldt over het algemeen ook als een van de favoriete aandelen binnen de olie- en gassector.

Onzekere vooruitzichten

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs presenteerde begin deze week een rapport over Europese olie- en gasproducenten. Zij stellen dat de oliesector te lijden heeft onder een lage cashflow en onzekere groeivooruitzichten op korte termijn.

Volgens de analisten kan alleen kapitaaldiscipline en een hoger omzetaandeel helpen. De overvloedige aanwezigheid van onproductief kapitaal moet volgens Goldman Sachs worden omgezet in geld en uitbetaald aan de aandeelhouders.

Lagere winstprognoses

Goldman Sachs is het minst te spreken over Total, waarvoor het advies ‘sell’ luidt en het koersdoel is vastgesteld op 42 euro. De Franse oliemaatschappij was een pionier op het gebied van kapitaaldiscipline, waardoor het aandeel in de afgelopen drie maanden al aanzienlijk aan waarde heeft gewonnen. Mede daarom zien de analisten geen reden om het aandeel nog te kopen.

Voor BP heeft Goldman Sachs het koersdoel verlaagd van 470 naar 450 pence, waarbij het advies is blijven staan op ‘neutral’. De reductiedoelstelling van de Britse oliemaatschappij heeft ertoe geleid dat de analisten hun winstprognoses voor 2014 tot en met 2017 naar beneden hebben bijgesteld. Daarnaast wijzen zij op de stijgende kosten voor de exploratie van nieuwe olie- en gasvelden.

Voor Eni is het koersdoel verlaagd met 1 euro tot 18 euro, waarbij het advies eveneens ‘neutral’ luidt. Net als voor BP geldt dat de analisten vanwege reductiedoelstellingen lagere winsten voorzien voor het olieconcern in de komende jaren.

Conviction buy list

Goldman Sachs heeft het advies voor Royal Dutch Royal Dutch Shell juist verhoogd van ‘sell’ naar ‘buy’, omdat de analisten voor het bedrijf de grootste verbetering voorzien binnen de sector. Het aandeel staat echter niet op de favorietenlijst van de Amerikaanse zakenbank.

Dit is voorbehouden aan BG Group , dat op de ‘conviction buy list’ van Goldman Sachs staat en waarvoor het koersdoel is verhoogd van 1550 pence naar 1620 pence. Het Britse olieconcern is volgens de analisten aantrekkelijk gewaardeerd en blijft naar verwachting in de komende jaren beter presteren dan zijn concurrenten.

Kijkende naar de consensus zijn meer analisten het met deze opinie van Goldman Sachs eens. Er staat slechts 1 verkoopadvies uit, tegenover 6 houd- en 14 koopadviezen. Hierdoor heeft het aandeel niet alleen een bijzonder positieve consensus, maar is het aandeel het favoriete Europese olieaandeel van analisten.