Europese aandelen volgens Morningstar ondergewaardeerd

Morningstar presenteerde deze week zijn vooruitzichten voor de aandelenmarkt, waarbij een van de conclusies is dat wereldwijd gezien Europese aandelen ondergewaardeerd zijn. Voor extra rendement adviseren zij meer te letten op de selectie van aandelen dan te gissen rondom macro-economische en rente-ontwikkelingen.

Kijken naar de discounts

Morningstar stelt dat beleggers vooral naar de fundamentele waarden moeten kijken. Dit omdat er volgens de analisten moeilijk rekening te houden is met de macro-economische ontwikkelingen en rentetarieven.

Ondergewaardeerde aandelen zijn daarbij volgens Morningstar steeds moeilijker te vinden. De kortingen zijn naar verwachting niet zo groot als de analisten hopen. De hoogste korting is momenteel voor de energiesector, met circa 91% van de reële waarde.. De sectoren basismaterialen en communicatiediensten volgen beide met 94% en nutsbedrijven met 95%.

Overgewaardeerde sectoren

Daartegenover staat dat de technologiesector het meest overgewaardeerd is, met een gemiddelde koers die op 114% van de reële waarde ligt. Voorbeelden die hierin worden genoemd zijn Apple en Oracle , die beide nog wel 4 sterren krijgen van Morningstar.

Een sector die de laatste flink in opmars is, is die van sociale media. Zo steeg de koers van Facebook met 85% en die van LinedIn met bijna 40%, terwijl Twitter recent aangekondigde naar de beurs te willen. Morningstar vindt de waarderingen van deze aandelen inmiddels overdreven en heeft daarom voor bijna alle online media bedrijven een rating van 1 of 2 sterren uitstaan.

Verder wijst Morningstar erop dat de industriesector en cyclische consumentenproducten met beide een notering van 107% ten opzichte van de reële waarde duur lijken te zijn, wat volgens de analisten het gevolg is van de forse stijging van groeiaandelen over de afgelopen 3 maanden.

Sterke positie

Morningstar vindt dat Europa nog altijd de meest ondergewaardeerde regio is. Dit in tegenstelling tot Australië/Nieuw-Zeeland, Azië-Pacific en Noord-Amerika, die dichter bij hun reële waarde noteren.

In totaal hebben momenteel 35 ondernemingen vanwege hun sterke concurrentievoordelen een rating van 4 sterren. Hieronder vallen onder meer Berkshire Hathaway , Coca-Cola , eBay , Exelon , McDonald’s en Sanofi.

Van deze bedrijven verwacht Moningstar dat zij langer extra rendement zullen opleveren in vergelijking met hun tegenstrevers die deze concurrentievoorsprong moeten ontberen. De aandelen hebben omdat ze niet goedkoop genoeg zijn een rating van 5 sterren, maar de analisten concluderen wel dat deze aandelen ondergewaardeerd zijn.