Lufthansa sectorfavoriet

De Amerikaanse zakenbank Citigroup heeft recent naar aanleiding van vervoerscijfers de Europese luchtvaartsector nader onder de loep genomen. Ondertussen staat de luchtvaartsector aan de vooravond van een wereldwijde invoering om de vervuiling die het teweeg brengt in de komende jaren te reduceren. Binnen de sector zien analisten het meeste potentieel in Lufthansa .

Emissie deal goedgekeurd

Begin oktober heeft de International Civil Aviation Organization (ICAO) zijn goedkeuring verleend aan een overeenkomst waarin staat dat de emissies van de commerciële luchtvaart wordt teruggedrongen. In de komende drie jaar zal er een programma worden opgezet in voorloop op de geplande introductie in het volgende decennium.

Eind vorig jaar werden maatregelen nog van tafel geveegd nadat luchtvaartmaatschappijen in China, Rusland en India ertegen in opstand kwamen. De ICAO zal nog welde maatregelen en emissies moeten uitwerken, alsook hoe deze geïmplementeerd en gemeten gaan worden.

De deal van de ICAO heeft wel tot gevolg dat landen of handelszones zoals de EU niet meer de mogelijkheid hebben om eigen programma’s in te voeren, wanneer blijkt dat de wereldwijde inspanningen tekort schieten.

Louter koopadviezen

Citigroup heeft ondertussen begin deze week de Europese luchtvaartsector geanalyseerd, nadat onder meer Air France-KLM - Air France-KLM zijn vervoerscijfers over de afgelopen periode publiceerde. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij zag in september het passagiersvervoer stijgen met 0,7%, wat daarmee wel fors mindere groei was dan in de maanden daarvoor. Daarnaast zag Air France-KLM - Air France-KLM het vrachtvervoer dalen met 4,1%. Citigroup houdt echter vooralsnog vast aan zijn ‘buy-advies’ voor het aandeel.

Voor International Consolidated Airlines Group ( IAG ) stelt Citigroup dat er sprake geweest gaat zijn van een daling van het aantal passagiers met 0,4%, terwijl de Amerikaanse zakenbank zelf uitging van een daling van 2,5%. Mede daarom behoort IAG nog tot de ‘Top Picks’ van Citigroup en luidt het advies ‘buy’.

Voor Fraport heeft de Amerikaanse zakenbank eveneens een ‘buy-advies’ uitstaan. De analisten rekenen voor het bedrijf op een stijging van het passagiersvervoer van 3,5%, terwijl voor alle onderdelen een stijging van 4,5% wordt verwacht. Fraport behoort daarom nog altijd voor Citigroup tot een van de favoriete aandelen binnen de luchtvaartsector.

Ook voor Deutsche Lufthansa luidt het advies van Citigroup tot slot ‘buy’. De analisten rekenen op een passagiersgroei van 2,8% en voor vrachtvervoer op een stijging van 1,5%.

Lufthansa sectorfavoriet

Binnen de luchtvaartsector is Lufthansa de favoriet onder analisten. Voor het aandeel staan 14 koop-, 11 houd- en 3 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Met een gemiddeld koersdoel van 16,63 euro rekenen analisten daarnaast op een rendement van bijna 18%.