Telenet treed toe tot Bel20

De Belgische telecomoperator Telenet zal vanaf 2 maart 2009 samen met het eveneens Belgische vastgoedconcern Befimmo toetreden tot de Bel20 . Zij zullen de plaats innemen van beeldvormingspecialist Agfa-Gevaert en zinkverwerker Nyrstar . De consensus voor het aandeel Telenet is uitermate positief.

Toetreding Bel20
Vanaf 2 maart zal Telenet samen met Befimmo toetreden tot de Bel20 . Het is de eerste toetreding van een vastgoedbevak tot de Bel20 sinds maart 2003 toen Cofinimmo doorstootte tot de hoogste Belgische index. Het bleek later het begin te zijn van een vier jaar durende beurshausse. Tijdens een beurscrisis dalen de koersen van vastgoedconcerns relatief minder snel dankzij hun hoge dividendrendement en beperkte schuldgraad.

Doordat Agfa-Gevaert en Nyrstar uit de index zullen verdwijnen zal deze een stuk minder industrieel getint zijn. Omega Pharma zal nipt zijn status van Bel20 aandeel weten te behouden.

De weging van het aandeel Ageas holding zal na de herziening meer dan verdubbelen van 1,7% naar 4% wat opmerkelijk is na de implosie van het aandeel. Door de implosie zal Ageas bij de herziening niet langer "afgetopt" worden. Daarnaast zal het Franse GDF Suez worden afgetopt tot 12%. Wanneer dit niet zou gebeuren zou het Franse nutsbedrijf 47% van de Bel20 uitmaken wat ten voordele is van de overige Bel20 ’ers.

Midden januari zal Euronext Brussel officieel bekendmaken hoe de nieuwe samenstelling van de Bel20 eruitziet.

Complete telecomsector in Bel20
Met de toetreding van Telenet tot de Bel20 is de complete Belgische telecomsector vertegenwoordigd. Naast Telenet zijn dit Proximus en Mobistar . Analist heeft de telecomoperators met elkaar vergeleken.De bovenstaande grafiek toont de rendementen van de drie Belgische telecomoperators Telenet (Blauw), Proximus (rood) en Mobistar (groen). Ui de grafiek komt duidelijk naar voren dat Telenet de absolute underperformer is in deze vergelijking. Het aandeel noteert op dit moment een negatief rendement van 34%. Proximus doet het beter met een negatief rendement van 15% en Mobistar doet het nog beter met een negatief rendement van ‘maar’ 3%.

De grafiek toont duidelijk dat vanaf halverwege oktober 2008 het rendement van Telenet flink negatieverwerd, terwijl die van Proximus en Mobistar juist een stijgende lijn lieten zien. Ook toont de grafiek dat de rendementen van Proximus en Mobistar gelijk oplopen en er zodoende een verband is tussen de aandelen.

Telenet 15 koop- en 5 houdadviezen. Er zijn voor het aandeel geen verkoopadviezen afgegeven waardoor de consensus voor het aandeel buitengewoon positief is. Voor Mobistar is de consensus minder positief. Op dit moment krijgt het aandeel van analisten 9 koop-, 9 houd- en 2 verkoopadviezen. Tot slot Proximus . Voor dit aandeel staan 4 koop-, 10 houd- en 9 verkoopadviezen uit waardoor de consensus licht negatief is. Het aandeel heef hierdoor van de drie telecomconcerns de slechtste consensus.