AT&T aast op Europese telecommers

De Amerikaanse telecomaanbieder AT&T zou volgend jaar gaan werken aan een overname van zijn Britse branchegenoot Vodafone , wat zou leiden tot ’s werelds grootste telecombedrijf. Dit zou direct de opmars betekenen van een verdere consolidatie binnen de telecomsector, waardoor partijen als KPN ook direct weer voor het voetlicht komen.

Affaires AT&T en Vodafone

Persbureau Bloomberg meldde recent dat Vodafone in het vizier zou zijn geraakt van AT&T . De grootste telecomaanbieder van de VS zou de grootste telecomaanbieder van Europa willen overnemen om zo een mondiale speler te worden. Hierbij zouden bepaalde onderdelen worden overgenomen en andere activiteiten worden verkocht. Als alternatief zou AT&T kijken naar het eveneens Britse EE.

De affaires spelen volgens bronnen al langer. Zo zou AT&T eerder dit jaar bij Verizon Comm. aan de deur hebben geklopt. Hierin zou AT&T de Europese activiteiten van Vodafon overnemen, Verizon Comm. de mobiele activiteiten en het Mexicaanse America Movil het restant grotendeels in handen krijgen AT&T heeft namelijk een belang van 9% in America Movil.

Voor AT&T zijn de Europese activiteiten van Vodafone interessant en zou een combinatie van de twee bedrijven leiden tot een marktwaarde van meer dan 250 miljard dollar en ruim 500 miljoen mobiele klanten.

Mogelijke overname pas volgend jaar

Om een overname mogelijk te maken moet AT&T sowieso wachten totdat Vodafone zijn belang in Verizon Comm. Wireless aan Verizon Comm. heeft verkocht, wat naar verwachting begin volgend jaar zal zijn afgerond.

Of een overname daadwerkelijk doorgang zal vinden is nog maar de vraag. Zo zou er veel weerstand zijn in de Britse politiek, een soortgelijk scenario als bij de overname van KPN door America Movil. In Groot-Brittannië is de politiek in staat om een buitenlandse overname te blokkeren.

Consolidatiefase

De telecommunicatiesector bevindt zich al geruime tijd in een consolidatiefase. Zo nam Vodafone eerder dit jaar de Duitse kabelexploitant Kabel Deutschland over en zijn er ook plannen rondom Telenet .

Dit is het gevolg van de inkomsten die Vodafone haalt uit de verkoop van zijn belang in Verizon Comm. Wireless. Met 130 miljard dollar op zak heeft het Britse telecombedrijf genoeg geld te spenderen aan overnames.

AT&T is op zoek naar internationale expansie en zal indien het Vodafone niet weet over te nemen waarschijnlijk zoeken naar alternatieven. Mogelijke Europese overnamekandidaten zijn KPN , Telefonica of Deutsche Telekom.Verwacht mag worden dat de waarde van Europese telecomaandelen op middellange termijn zullen stijgen vanwege overnamegeruchten en verdere consolidatie.