Imtech begint nieuwe jaar goed

Imtech maakte dinsdagmorgen tijdens de nieuwjaarstoespraak bekend dat het 2008 uitstekend heeft afgesloten. Het concern zag haar orderportefeuille eind december 2008 toenemen met ruim 18% tot 4,5 miljard euro. Mede daarom handhaaft het concern de doelstellingen voor 2012. Analisten zijn ook bijzonder optimistisch over het aandeel.

Orderportefeuille
In een jaar tijd is de orderportefeuille van Imtech toegenomen van 3,8 miljard euro eind 2007 tot 4,5 miljard euro eind 2008. Dit is een stijging van ruim 18%. Daarnaast nam ook de kwaliteit van de orderportefeuille toe, aldus Imtech . Tot slot verbeterde de operationele EBITA-marge.

Imtech handhaaft mede daarom dan het strategische plan 2012. Het concern zag in 2008 zijn EBITA-marge verbeteren. In 2007 bedroeg de EBITA-marge 5,1%. Het concern heeft zich ten doel gesteld om in 2012 een omzet te realiseren van 5 miljard euro, bij een handhaving van een operationele EBITA-marge van 6%.

Imtech is goed in balans
René van der Bruggen, Voorzitter Raad van Bestuur van Imtech N.V., stelt dat Imtech een goede balans heeft: ‘Natuurlijk is Imtech geen technologisch eiland van rust in een woelige oceaan die gekenmerkt wordt door economische onzekerheid. Als een groot deel van onze 19.500 klanten serieus problemen krijgt met financiering van toekomstige projecten dan zouden ook wij - afhankelijk van intensiteit en omvang - wellicht op de lange termijn de gevolgen hiervan kunnen ondervinden. Daar staat tegenover dat we, naast de omvangrijke orderportefeuille van 4,5 miljard euro, goede progressie boeken in groeimarkten als energie(besparing), milieu, water en fijnstof. Daarnaast is Imtech prima gepositioneerd in door de overheid gefinancierde markten als mobiliteit, railinfra en onderwijs. Bijna 30 procent van onze opbrengsten komt tot stand aan de hand van door de overheid geïnitieerde of ondersteunde projecten. Ook beschikken we over duizenden onderhoudscontracten in veel verschillende marktsegmenten, die een goede basis vormen voor meerjarige continuïteit. Bovendien kenmerkt Imtech zich door een flexibele projectorganisatie die zowel bij economische mee- en tegenwind tegen een stootje kan. Dat hebben we ook in het verleden bewezen en geeft vertrouwen voor de toekomst. Bij elkaar is Imtech goed in balans.’

Sectorfavoriet
De analisten van ABN AMRO denken dat Imtech een goed 2009 tegemoet gaat. De gepresenteerde cijfers maken volgens de analisten wederom duidelijk dat aandelen van Imtech de moeite waard zijn om te kopen. De analisten hebben daarom hun koopadvies voor het aandeel herhaald. De analisten merken wel op dat het concern ook op de lange termijn nieuwe opdrachten dient binnen te halen. Voor de analisten is Imtech één van de sectorfavorieten. Voor veel sectorgenoten verwachten de analisten weinig koerspotentieel maar Imtech zou volgens de analisten hier de uitzondering op kunnen zijn.

Analist Herman Huizinga van Keijser Capital is niet verbaasd over de update van Imtech . De analist stelt dat het concern laatcyclisch is en goed gepositioneerd. Huizinga verwacht op zijn vroegst in 2010 tekenen van de economische crisis op de resultaten van Imtech te constateren. De analist besluit tot slot door te stellen dat hij niet verwacht dat de koers van het aandeel zal bewegen naar aanleiding van de nieuwjaarstoespraak.

Voor analist Frank van Wijk van effectenhuis SNS Securities ligt de grootte van het orderboek in lijn met de schattingen die hij eerder deed. De analist verwacht een verbetering van de EBITA-marge in 2008 tot 5,5%. Volgens Van Wijk zorgt het huidige orderboek voor 20%-30% van de omzet voor 2010, als er vanuit wordt gegaan dat 70%-80% van de orders in 2009 wordt verwerkt. De analist handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 19 euro.

Momenteel staan voor het aandeel 8 koop- en 2 houdadviezen uit. Daartegenover staat slechts 1 verkoopadvies. De consensus is hierdoor uitermate positief.