Achtbaanrit voor Walt Disney

Walt Disney wist onlangs de markten te verrassen met beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal. Dit was zowel te dalen aan meer bestedingen in de pretparken als hogere speelgoedverkopen. De koers van het aandeel heeft sinds begin september echter een flinke opmars gemaakt, waardoor analisten nog maar een beperkt opwaarts potentieel zien.

Wat Disney rapporteerde op 7 november dat het over het afgelopen kwartaal, eindigend in september, een verwaterde winst per aandeel heeft gerealiseerd van 77 dollarcent. Dit was beter dan de 76 dollarcent waar analisten gemiddeld vanuit waren gegaan. De netto-inkomsten stegen daarbij op jaarbasis met 12% tot 1,4 miljard dollar.

Individuele prestaties

Wanneer er naar de individuele onderdelen wordt gekeken blijkt dat ook deze afzonderlijk van elkaar goed gepresteerd hebben. Zo realiseerde Disney’s studie, ondanks een afschrijving op de filmflop ‘The Lone Ranger’, een omzetstijging van 35%. Dit werd voornamelijk gedreven door de animatiehit ‘Monsters University’, die wereldwijd 743 miljoen dollar opbracht.

Ook bij de pretparken waren de resultaten goed. Deze divisie zag de omzet stijgen met 15% tot 571 miljoen doordat bezoekers meer geld uitgaven in met name Californië en Florida.

Verder zag Disney’s interactieve divisie een verlies omslaan in een winst. Waar het bedrijf een jaar eerder nog 76 miljoen dollar aan omzetverlies zag, was dit in het afgelopen kwartaal een positief resultaat van 16 miljoen dollar. Dit was vooral te danken aan de verkopen van zijn nieuwe ‘Disney Infinity’ game voor spelcomputers. Tot nu toe zijn er 1 miljoen spellen verkocht.

Tot slot steeg bij de consumentenproductendivisie de omzet met 30% tot 347 miljoen dollar. Deze groei was te danken aan het verstrekken van productlicenties die gerelateerd zijn aan films als ‘Monsters University’ en ‘Planes’.

Opwaarts potentieel beperkt

Desondanks stond de koers na de bekendmaking van de resultaten bijna 3% lager, wat volgens analisten te wijten is aan de forse koersstijging van het aandeel. Sinds begin dit jaar stond de koers voor de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers bijna 35% hoger. Zeker vanaf september is de koers bezig aan een heuse achtbaanrit die vooral een opgaande trend liet zien.

Mede daarom zijn analisten niet verrast door de koersdaling, aangezien er volgens hun weinig opwaarts potentieel resteert. Met een gemiddeld koersdoel van 64 dollar verwachten zij zelfs dat de koers in de komende periode zal dalen met ruim 7%.

Over het algemeen blijven analisten wel positief over het aandeel. Er staan namelijk 13 koop- en 3 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft afgegeven en daarmee de consensus zeer positief is.

Op een koers-winstverhouding van 20,35 lijkt het aandeel ten opzichte van de gemiddelde k/w over de afgelopen jaren van 15 fors gewaardeerd, terwijl het dividendrendement van 1,10% in lijn ligt met de afgelopen jaren.