Internetaandelen uit de gratie bij Morgan Stanley

Internetaandelen zijn dit jaar in trek geweest waardoor de koersen fors zijn opgelopen, maar de sector kan volgens Morgan Stanley in de komende periode wel eens afkoelen. De Amerikaanse zakenbank heeft daarom de sector afgewaardeerd en daarnaast Alphabet van zijn ‘Best Idea List’ gehaald. De consensus voor het aandeel is echter nog altijd bijzonder positief.

Morgan Stanley stelt dat de internetaandelen die zij volgen, waaronder Amazon.com , Facebook en Alphabet , dit jaar tot dusver gemiddeld 57% zijn gestegen, terwijl de Nasdaq Composit Index ongeveer 28% heeft gewonnen.

Deze stijging is volgens Morgan Stanley voornamelijk gedreven door meerdere uitbreidingen in plaats van positieve herzieningen van verwachtingen. De consequentie is dat Morgan Stanley van mening is dat de waarderingen ondanks seculaire trends hun top hebben bereikt.

De analisten hebben daarom hun rating voor de internetsector verlaagd van ‘attractive’ naar ‘in-line’. Dit betekent dat zij verwachten dat internetaandelen in de komende 12 tot 18 maanden terugkeren richting het niveau van de bredere markt, in plaats van deze te verslaan.

Volgens Morgan Stanley rekenden beleggers erop dat internetbedrijven een veel grotere markt tot hun beschikking hebben, doorat jongere generaties volwassen worden en terechtkomen in de jaren waarin zij veel uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van auto’s, huizen en andere dure aankopen.

Gehoopt wordt dat deze consumenten een groot deel van hun zoektocht en uitgaven online doen, waardoor de omzetten en winsten van de grote internetbedrijven omhoog gaan. Morgan Stanley vreest echter dat de totale markt niet groot genoeg is voor deze internetgiganten.

Verwijderd van ideeënlijst

Naast de afwaardering voor de gehele internetsector heeft Morgan Stanley Alphabet verwijderd van zijn ‘Best Idea List’. Volgens de analisten zijn de meeste katalysatoren voor het aandeel namelijk al uitgespeeld.

Desondanks is de consensus voor het aandeel nog altijd bijzonder positief. Waar geen van de analisten een verkoopadvies hebben uitstaan, zijn er wel 7 houd- en 15 koopadviezen afgegeven.

Wel zijn meer analisten het ermee eens dat door de sterke koersstijging dit jaar er geen opwaarts potentieel meer is en de koers zelfs naar verwachting zal dalen in de komende periode. Analisten hanteren namelijk gemiddeld een koersdoel van 963,19 dollar, wat een negatief verwacht rendement oplevert van 4,69%.