Amerika’s duurste aandelen

Met de Amerikaanse hoofdindices op recordstanden zien we uiteraard ook forse waarderingen van de klassieke aandelenvariabelen. Van de S&P 500, NASDAQ 100 en de Dow Jones aandelen noteren er inmiddels al een hele rits met extreem hoge Shiller PE’s. Wanneer we de vermelde aandelen aflopend sorteren op hun Shiller PE’s dan zien we vooral de relatief kleinere bedrijven met hoge waarderingen vermeld staan. De large caps Amazon.com .com, Celgene en Visa noteren echter ook met historisch hoge Shiller PE’s.

Tabel Amerikaanse aandelen hoogste Shiller PE’s

Amerikaanse aandelen toplijst

Te zien is dat de meeste van de boven vermelde aandelen dit jaar fors in het groen staan. Boston Scientific en Tripadvisor zijn dit jaar al met net iets meer dan 100 procent in waarde gestegen. Verder is te zien dat het gros van deze toplijst amper tot geen dividenden uitkeert. De aandelen die het wel doen hebben mede door hun hard gestegen koersen dan ook zeer beperkte dividendrendementen.

De hard gestegen koersen van deze toplijst lijkt enigszins ook op een vlucht naar solvabele bedrijven. Het gros van de vermelde aandelen heeft een verhouding van het eigen vermogen ten opzichte van het totale vermogen van circa 40 procent.