TSMC toont geen teken van verslapping

Geschreven door eToro's marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Winst overtreft de verwachting

TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) presenteerde vanmorgen de cijfers over het derde kwartaal van 2022. Daar waar Amerikaanse sectorgenoten zoals Micron Technology en Applied Materials recent winstwaarschuwingen afgaven toont TSMC geen enkele vorm van verslapping. De omzet steeg zoals verwacht naar $20,23 miljard (Q3 2021: $14,88 miljard (+36%) en Q2 2022: $18,16 miljard (+11%). De winst per aandeel steeg van $1,55 naar $1,79 en overtrof daarmee de verwachtingen. De operationele winstmarge groeide van 49,1% naar 50,6%.

Meest geavanceerde chips

TSMC staat op eenzaam hoog niveau als het gaat om de fabricage van de meest geavanceerde chips, voor grote klanten zoals Apple . In het derde kwartaal kwam 54% van de omzet van 7nm en 5nm chips, wat een verklaring is voor de toenemende winstmarge. Inmiddels is TSMC begonnen met de productie van 3nm chips, die in 2023 worden verwacht in onder andere de iPhone15. De voorsprong die TSMC heeft op andere bedrijven zal naar verwachting voldoende zijn om de ruime winstmarge ook in de komende jaren in stand te houden.

Impact van de Amerikaanse sancties tegen China

TSMC rept nog met geen woord over de mogelijke impact over de nieuwe leveringsrestricties voor China die afgelopen vrijdag werden opgelegd door de VS. In het derde kwartaal kwam 72% van de omzet van TSMC-klanten in de VS tegenover 8% uit China. De overige 20% zet TSMC af in andere Aziatische landen (denk aan Samsung in Zuid-Korea), Europa en Japan. Wel schroeft het nog dit jaar de investeringen met 10% terug, van $40 miljard naar $36 miljard. Dit lijkt in eerste instantie te maken hebben met de aanstaande recessie, waardoor de voorraden bij klanten toenemen. TSMC verwacht dat dit effect zichtbaar zal worden in de eerste helft van 2023.

De berichtgeving is in lijn met die van sectorgenoten. Applied Materials , een Amerikaanse chipbedrijf, kwam gisterenavond nog met de waarschuwing dat de omzet op korte termijn met ~$400 miljoen zal afnemen. Zij schrijven dat wel toe aan de sancties.

Op de aandelenbeurs van Taiwan daalde het aandeel TSMC afgelopen dinsdag met 8% als reactie op het nieuws van de Amerikaanse sancties. Het bedrijf publiceerde de kwartaalcijfers na het sluiten van de beurs in Taiwan op donderdag.

ASML , ASM International en Besi

De kwartaalcijfers van TSMC zijn ook van belang voor de perceptie van beleggers ten aanzien van de koersontwikkeling van de Nederlandse chippers ASML , ASM International en Besi. Alle drie rapporteren zij cijfers in de komende twee weken: ASML op 19 oktober, Besi op 20 oktober en ASM International op 25 oktober.