Morningstar blijft gecharmeerd van defensieve aandelen

Volgens Morningstar moeten langetermijn beleggers ondanks dat de aandelenbeurzen de afgelopen periode flink zijn opgelopen nog steeds bij aandelen zijn. De analisten zijn van mening dat defensieve aandelen uit de gratie zijn, maar dat juist in de conservatievere uithoeken van de aandelenmarkt de meest interessante beleggingsopties te vinden zijn.

Morningstar stelt vast dat aandelenwaarderingen nog altijd in de buurt van hun reële waarde liggen. Hoewel de koers-winstverhoudingen boven het gemiddelde van de laatste 100 jaar liggen, komt het overeen met de niveaus van de afgelopen 25 jaar.

De bull markt van de afgelopen periode kan beleggers volgens Morningstar ertoe doen verleiden om winst te nemen, om na en afkoelingsperiode van de markt weer nieuwe posities in te nemen. Maar volgens de analisten is dergelijke markttiming ontzettend moeilijk.

Zij wijzen erop dat bedrijven in de loop der tijd kasstromen blijven genereren, steeds hogere inkomsten realiseren en hogere dividenden uitbetalen. Intrinsieke waarde is volgens Morningstar daarom geen statisch gegeven.

Het totaalrendement van aandelen op heel lange termijn blijft volgens de analisten interessant, vooral als dit wordt vergeleken met contanten of obligaties. Op basis van de huidige dividendrendementen en groeivooruitzichten voor de reële winsten gaat Morningstar uit van totaalrendementen die op kunnen lopen tot 4-5,5%.

Wellicht is een dergelijk rendement historisch gezien tegenvallend voor beleggers, zorgt dit er wel voor dat hij of zij in 13 tot 18 jaar zijn koopkracht kan verdubbelen.

Kansen in defensieve aandelen

In schril contrast met de eerste paar maanden van 2013 zijn defensieve aandelen volgens de analisten niet langer in trek. Dit is een gevolg van de tekenen op een verbeterende economie en de vrees voor hogere rentevoeten.

Beleggers hebben de neiging om recente rendementen na te jagen. Morningstar ziet echter juist bij defensieve beleggingen de meest interessante beleggingsopties. Bepaalde aandelen bieden namelijk interessante totaalrendementen, met een risico dat onder het gemiddelde ligt.

Morningstar wijst op fabrikanten van defensieve consumptiegoederen als Coca-Cola en Philip Morris International .

Daarentegen behoren de economisch gevoeliger sectoren zoals technologie, industrie en producenten van cyclische consumptiegoederen volgens de analisten tot het meest overgewaardeerd.