Dure Amerikaanse glamouraandelen

De forse stijgingen van de meeste Amerikaanse aandelen zorgen uiteraard ook voor hogere waarderingen. Netflix, Bard en SAIC boekten winsten tussen de 200 en de 300 procent. De harde stijging van Netflix heeft geleid tot een extreem hoge Shiller PE waarde van 186. De stijging van Netflix is de hoogste van alle Dow, NASDAQ100 en S&P 500 aandelen. Andere bedrijven met hoge Shiller PE’s zijn Celgene (150), Boston Scientific (649) en TripAdvisor (107).

De hier onder vermelde aandelen betaalden in het verleden lang niet allemaal dividenden uit en kunnen zodoende glamouraandelen genoemd worden. De kolom ROE toont de rendementen op het eigen vermogen. Te zien is dat het gros van deze aandelen boekte weliswaar winsten maar ten opzichte van hun eigen vermogens zijn deze nog zeer beperkt. Vooral Hartford Financial Svc.Gp. Financial, Teradyne en Range Resources boekten in 2012 zelfs fractionele winsten ten opzichte van hun eigen vermogens.

Amerikaanse aandelen aflopend gesorteerd op Shiller PE

 Amerikaanse aandelen, Amerikaanse beurs, Shiller PE

Over de afgelopen 12 maanden boekte Boston Scientific een rendement van 112 procent. De hoge stijging kan deels weer gerechtvaardigd worden door het hoge rendement op het eigen vermogen van 59 procent.

Amerikaanse aandelen Shiller PE 0-5

Amerikaanse aandelen Shiller PE, goedkope Amerikaanse aandelen

De lijst van Amerikaanse aandelen met een Shiller PE tot aan 5 is zeer beperkt. Dit zou op een relatief hoge waardering van de Amerikaanse markt in het algemeen kunnen duiden. De lagere Shiller PE’s van Cliffs Natural Resources en JC Penney worden uiteraard deels bepaald door de stevige verliezen van beiden in de afgelopen 12 maanden.