Aandelenmarkten worden volatieler maar bieden nog altijd kansen

De Britse vermogensbeheerder Threadneedle ziet de aandelenmarkten al maanden achtereen hogere niveaus opzoeken, maar verwacht dat hier in de komende maanden een kentering zal komen. Een van de oorzaken hiervan zijn de afbouwende steunmaatregelen door overheden, waardoor de aandelenmarkten volgens de analisten volatieler zullen worden. Dit betekent echter niet dat beleggers hun belang in aandelen zouden moeten verkleinen.

De aankondiging van de Amerikaanse centrale bank om het obligatieprogramma geleidelijk aan af te bouwen heeft volgens Threadneedle geleid tot veel meer duidelijkheid. De analisten hadden liever gezien dat de Federal Reserve een concrete planning had verschaft, aangezien nu de indruk gewekt wordt dat zij wachten op cijfers uit de markt om pas daarna actie te ondernemen.

Een dergelijke strategie past volgens Threadneedle echter meer bij een daghandelaar dan bij een instituut die leidinggevend is binnen de markt. Volgens de analisten is dit een van de oorzaken dat er veel meer volatiliteit zal ontstaan op de aandelenmarkten.

Aandelen blijven aantrekkelijk

Dit betekent volgens Threadneedle echter niet dat beleggers moeten nadenken over het afbouwen van hun belang in aandelen. Volgens de analisten moeten beleggers juist voor 2014 rekening houden met een rendement in deze beleggingscategorie van 4-7%.

Volgens Threadneedle staan bedrijven er over het algemeen goed voor en door de verbeterende economische omstandigheden in zowel Europa als de VS zullen de resultaten naar verwachting verbeteren.

Daarnaast wijzen de analisten erop dat het huidige monetaire beleid in deze regio’s nog altijd ruim is en beurskoersen ten opzichte van de voorziene winstontwikkeling voor de komende jaren nog niet hoog zijn.

Voorkeur voor Europese aandelen

Threadneedle geeft binnen de aandelencategorie de voorkeur aan Europese aandelen boven hun Amerikaanse evenknieën. Volgens de analisten zijn de koersen van Amerikaanse aandelen bovengemiddeld hard opgelopen, waardoor deze momenteel relatief duur zijn. Het meeste opwaarts potentieel zien de analisten echter voor Japanse en Britse aandelen.

Over staatsobligaties is Threadneedle minder te spreken. Zo zien de analisten voor Amerikaanse en Duitse staatsobligaties weinig mogelijkheden om een degelijk rendement te realiseren. Alleen wanneer de economieën weer terugvallen in een recessie is er nog een rendement te realiseren van 3-4%.

Wel zien de analisten nog kansen voor bedrijfsobligaties, die een redelijk potentieel bieden. Daarbij wijzen zij op de obligaties met een high yield, omdat de rente daarvan relatief hoog is doordat de bedrijven minder kredietwaardig zijn.