Goldman Sachs blijft positief over Europese mediasector

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft recent de Europese mediasector onder de loep genomen. Waar de analisten te spreken zijn over onder meer Sky PLC Broadcasting en ProSiebenSat1, geldt dat in mindere mate voor RTL Group. Op basis van de consensus is RTL Group echter nog wel het favoriete aandeel van analisten, terwijl Axel Springer voorlopig uit de gratie lijkt te zijn.

Bijstelling winstverwachtingen

Goldman Sachs stelt dat recente valutaontwikkelingen en investeringen de voornaamste reden zijn geweest om de winstverwachtingen voor de Europese mediasector bij te stellen. De algemene trend in de sector blijft daarbij onveranderd positief, aldus de analisten.

Zodoende heeft Goldman Sachs voor Sky PLC Broadcasting een ‘buy-advies’ uitstaan met een koersdoel van 1070 pence. Voor het Duitse ProSiebenSat1 zijn de analisten eveneens positief gestemd met een ‘buy-advies’, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 43 euro.

Voor Sky Deutschland heeft Goldman Sachs ook een ‘buy-advies’ uitstaan, maar is het koersdoel wel neerwaarts bijgesteld van 9,80 euro naar 8,70 euro. Voor RTL Group is juist het advies door de analisten verlaagd van ‘buy’ naar ‘neutral’, waarbij het koersdoel is blijven staan op 101 euro. Voor de langere termijn blijft Goldman Sachs echter positief over de televisiegroep, omdat het tot de best gepositioneerde bedrijven binnen de sector behoort.

Goldman Sachs ziet weinig heil in Axel Springer . Het bedrijf blijft volgens de analisten onder druk staan door de grote herstructurering van de portefeuille. Mede daarom staat het advies op ‘sell’, waarbij een koersdoel wordt gehanteerd van 46,30 euro.

Sectorfavoriet

Op basis van de consensus komt naar voren dat RTL Group het favoriete aandeel binnen de sector is. Voor het aandeel staan 11 koop- en 5 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies hanteert.

Wel zien analisten nog maar een beperkt opwaarts potentieel voor het aandeel. Met een gemiddeld koersdoel van 92,78 euro ligt het verwacht rendement namelijk 5,35%, wat nog te danken is aan de recente koersdaling van het aandeel.

Kijkende naar de koers-winstverhouding kan gesteld worden dat Sky PLC Broadcasting aantrekkelijk gewaardeerd lijkt. Met een k/w van 16,79 ligt deze fors lager dan de 23,30 van RTL Group en 23,79 van ProSiebenSat1.