Onrust Oekraïne raakt vooral Oost-Europese markten

De recente ontwikkelingen in Oekraïne zullen volgens Deutsche Asset & Wealth Management (DeAWM), de vermogensbeheerder van Deutsche Bank, vooral effect hebben op de Oost-Europese markten. De analisten verwachten dat de VS, Europa en het IMF zullen voorkomen dat Oekraïne bankroet gaat, maar dat de onrust een negatief effect zal hebben op de financiële markten.

Druk op Russische aandelen

Kijkende naar de recente activiteiten neemt DeAWM aan dat Rusland zijn strategische interesse in de Krim heeft laten zien. De vermogensbeheerder voorziet echter geen verdere escalatie of opvoering van de Russische militaire activiteiten in het gebied.

Als de situatie daarnaast gefocust blijft op de Krim en er geen verdere interventie in het binnenland van Oekraïne volgt, verwacht DeAWM dat de financiële markten dit gaan zien als een regionaal punt en de wereldwijde gevolgen gelimiteerd zullen blijven. Daarbij zullen Russische activa naar verwachting onder druk blijven staan, waarbij 70% van de Russische aandelenmarkten in buitenlandse handen is.

DeAWM verwacht dan ook dat vooral de financiële markten in Oost-Europa last zullen hebben van de onrust in Oekraïne, maar ook Turkije. Van de Krim heeft namelijk 12% van de inwoners historische banden met Turkije en een afkeuring tegen Rusland.

Verwachtingen voor activa

DeAWM heeft ook gekeken welke activa er naar verwachting in deze regio’s onder druk komen te staan. Voor vastrentende markten gaat de vermogensbeheerder ervan uit dat deze onder de druk vandaan komen, mits de crisis niet verder verspreidt en in een militair conflict ontaard.

Voor de aandelenmarkten, die op bijna all-time highs noteren, verwacht DeAWM dat beleggers hun winst zullen pakken. Als situatie zich echter blijft concentreren op enkel de Krim, ziet de vermogensbeheerder een mogelijke daling als een instapmoment om nieuwe posities op te bouwen.

Voor de valutamarkten gaat DeAWM ervan uit dat sommigen gezien zullen worden als veilige haven, zoals de Zwitserse frank en de Japanse yen. Daarentegen zullen valuta’s van opkomende markten volgens de vermogensbeheerder onder druk blijven staan.

Mede daarom blijft DeAWM voorzichtig over zijn verwachtingen voor opkomende markten, zeker omdat er nog belangrijke economische data moet komen uit China, terwijl de moeilijke weersomstandigheden in de Verenigde Staten deze markten ook onder druk kunnen zetten.