Afnemende groei tabletmarkt raakt marktleider Apple

Na een aantal jaren van onstuimige groei van de tabletmarkt verwachten analisten dat in 2014 de groei voor het eerst zal afzwakken, omdat de markt verzadigd raakt. Daarnaast stellen analisten vast dat het prijsniveau aan het dalen is, waardoor de marges voor onder meer Apple steeds verder onder druk komen te staan. Vooralsnog is de consensus voor het aandeel echter nog bijzonder positief.

Onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC) stelt in een recent gepubliceerd rapport vast dat de hoogtijdagen voor de tabletmarkt inmiddels achter ons lijken te liggen. Het afgelopen jaar groeide het aantal tabletverkopen nog met 50%, maar voor 2014 verwachten de analisten een beperkte groei van minder dan 20%.

Dit is vooral te wijten aan de consument, want juist voor de zakelijke markt zien de analisten kansen. Zij verwachten dat ondernemers steeds vaker een tablet zullen aanschaffen, terwijl consumenten er vaak al een hebben gekocht.

Daarnaast constateert IDC dat het prijsniveau een dalende trend laat zien en dat deze ook in 2014 zal doorzetten. Waar de gemiddelde verkoopprijs in 2012 op jaarbasis nog daalde met 183,%, was dit in 2013 14,6%. Voor het komende jaar voorzien de analisten een prijsdaling van 3,6%, waarbij steeds meer mensen zullen kiezen voor een budgettablet.

Daling verkopen nadelig voor Apple

De verwachtingen van IDC komen overeen met de voorspellingen die analisten van Citigroup recent presenteerden. Zij gaan er eveneens van uit dat de tabletverkoop in 2014 ten opzichte van 2013 met minder dan 20% zal toenemen. Ook voor de 2015 is Citigroup alles behalve hoopgevend. Voor het eerste kwartaal voorzien zij dat de groeicijfers onder de grens van 20% zullen uitkomen.

Volgens de analisten zijn beginnen mensen uitgekeken te raken op de apparaten, waardoor de levenscyclus van mobiele apparaten als tablets en smartphones korter zal worden. Dit is een trend die ook voor andere apparaten geldt, maar volgens de analisten sneller dan verwacht zijn intrede zal doen.

Citigroup gaat er daarbij van uit dat dit vooral nadelig zal zijn voor marktleider Apple . Het bedrijf heeft het al moeilijk, omdat in 2013 er voor het eerst meer tablets met een Android-besturingssysteem werden verkocht dan die met Apple ’s iOS.

Desondanks is Apple vooral op de zakelijke markt nog altijd heer en meester. Het bedrijf zag in het laatste kwartaal van 2013 dat van alle tablets 91,4% van Apple zijn, tegenover slechts 8,6% waarop Android staat. Hierdoor heeft Apple met zijn besturingssysteem iOS een marktaandeel van 73% van alle mobiele apparaten (smartphones en tablets) in het bedrijfsleven.

Consensus Apple

De consensus voor Apple is vooralsnog bijzonder positief. In totaal hebben 27 analisten een koopadvies uitstaan, tegenover 7 houdadviezen en slechts 1 verkoopadvies.

Daarnaast zien analisten nog voldoende opwaarts potentieel voor de koers. Met een gemiddeld koersdoel van 590,96 dollar voorzien zij namelijk een rendement van ruim 11%.