JP Morgan bezorgd over Europese levensmiddelensector

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan heeft onlangs een aantal Europese levensmiddelenproducenten onder de loep genomen. Volgens de analisten worden deze bedrijven momenteel geconfronteerd met fundamentele uitdagingen, waarbij zij het meest negatief zijn over Henkel . Dit terwijl de consensus voor het aandeel nog altijd positief is. Daarnaast is het opwaarts potentieel toegenomen door de recente koersdaling.

JP Morgan verwacht dat Europese fabrikanten van producten voor persoonlijke verzorging en huishoudelijke goederen, maar ook voedingsmiddelen door een aantal fundamentele uitdagingen een zwak eerste kwartaal zullen laten zien. De analisten verwachten onder meer dat de prijsdruk in West-Europa en Noord-Amerika zal toenemen.

Daarnaast staan deze aandelen historisch gezien nog altijd boven het gemiddelde. Mede daarom hebben de analisten een overwegend terughoudende opinie over de sector. Zo heeft JP Morgan voor het Duitse Beiersdorf een ‘neutral-advies’ uitstaan met een koersdoel van 72,50 euro. Ook voor het Franse Danone hanteert de Amerikaanse zakenbank een ‘neutral-advies’ met een koersdoel van 52 euro. Ook voor het Britse Reckett Benckiser luidt het advies ‘neutral’, met een koersdoel van 4450 pence.

Voor de analisten is het Duitse Henkel een negatieve uitschieter. Hiervoor hanteren de analisten een ‘underweight-advies’, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 70 euro.

Sectorfavoriet

Ondanks de terughoudendheid van JP Morgan zien analisten over het algemeen nog wel kansen voor de levensmiddelensector. Opvallend daarbij is bijvoorbeeld dat de consensus voor Henkel nog niet zo slecht is. Er staan voor het aandeel 13 koop-, 13 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waarvan 1 dus van JP Morgan afkomstig is.

Daarbij zien analisten nog wel enig opwaarts potentieel voor het aandeel. Met een gemiddeld koersdoel van 83,09 euro verwachten zij een rendement van 7,2%. Dit is onder meer het gevolg van de fors gedaalde koers over de afgelopen weken. De koers is gedaald van 84,54 euro op 18 februari tot het huidige niveau van 76,10 euro, een verlies van bijna 10%.