Fidelity ziet kansen voor Europese constructiebedrijven

De komende jaren zullen ontwikkelde economieën te maken krijgen met uitdagingen rondom het vernieuwen van de verouderde infrastructuur, wat voor de komende jaren een positieve invloed kan hebben op de economische activiteiten. Dit maakt het volgens Fidelity Worldwide Investments mogelijkheden aantrekkelijk om juist nu te beleggen in infrastructuurbedrijven.

De infrastructuur van een land helpt niet alleen om deze operationeel effectief te laten functioneren, maar stimuleert ook de economische groei en jaagt daarmee de vraag naar een verhoging van de infrastructuurcapaciteit verder aan.

Volgens Fidelity Worldwide Investments is dit vooral van toepassing in ontwikkelde markten. De analisten wijzen erop dat infrastructuur aandelen in de afgelopen 10 jaar wereldwijde aandelen hebben verslagen.

Infrastructuur Europa

Ondanks signalen van een breder economisch herstel in Europa zijn de overheidsfinanciën en nieuwe infrastructuurprojecten in deze regio een aandachtspunt volgens Fidelity. Europa heeft daarnaast te kampen met verouderde infrastructuur, waardoor een van de uitdagingen is hoe deze vernieuwd kan worden zonder dat de financiën te veel onder druk komen te staan.

De infrastructuurprojecten zijn voor Europa een topprioriteit, omdat deze helpen om de groei te stimuleren. Dit wordt gedaan door te investeren in beter transport en wegverbindingen, terwijl er ook ondersteuning wordt geboden voor de gemeenschap door te investeren in educatie, gezondheid en activa. Zodoende heeft de Europese Investeringsbank (EIB) sinds 2009 voor 200 miljard euro geïnvesteerd in infrastructuurprojecten.

Fidelity wijst voor gemeenschapsprojecten onder meer op scholen en ziekenhuizen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De markt in het Verenigd Koninkrijk heeft volgens de analisten in de afgelopen 18 maanden stil gelegen, maar kan in de komende periode aantrekken in aanloop naar de verkiezingen in mei 2015. Nieuwe projecten in het Verenigd Koninkrijk kunnen positief zijn voor bedrijven als Skanska en Balfour Beatty , aldus Fidelity.

De analisten wijzen erop dat Europa de thuisbasis si voor een aantal grote infrastructuurbedrijven, waardoor beleggers toegang hebben tot sterk presterende aandelen die goede dividendbetalingen doen. Hieronder vallen volgens Fidelity Fraport , dat verantwoordelijk is voor Frankfurt Airport in Duitsland, en Vienna Airport, maar ook de Franse constructiebedrijven Eiffage en Vinci .