Fusie cementgiganten heeft volgens UBS grote kans van slagen

Vorige week werd de fusie aangekondigd tussen cementgiganten Lafarge en LafargeHolcim . De Zwitserse zakenbank UBS heeft deze deal nader onder de loep genomen en vertrouwen erop dat deze uiteindelijk zal doorgaan, als zij in staat zijn om bepaalde onderdelen af te stoten. Daarbij vinden de analisten het vastgestelde synergiedoel erg conservatief.

Vorige week maakten het Franse Lafarge en Zwitserse LafargeHolcim bekend de krachten te bundelen, om zo een wereldspeler van formaat te worden. Geografisch hebben de twee bedrijven een sterke aanwezigheid in opkomende landen, waar momenteel circa 55% van de omzet wordt gerealiseerd.

Synergievoordelen

Daarnaast ligt 60% van hun productiecapaciteit in diezelfde opkomende landen, wat kansen biedt voor synergie. Denk hierbij aan onder meer transport, logistiek en productiecapaciteit. De bedrijven verwachten dan ook dat de samensmelting zal leiden tot synergievoordelen ter waarde van 1,4 miljard euro.

De resterende 40% heeft minder synergievoordelen, maar kan het wel zorgen dat de geopolitieke risico’s afnemen. Voor Lafarge is dit van toepassing in Afrika en het Midden Oosten, terwijl LafargeHolcim dit kan doen in India.

De bedrijven verwachten al met al dat er op EBITDA -niveau een synergie zal worden gerealiseerd van 1 miljard euro. Dit vindt UBS erg conservatief en zou volgens de analisten wel eens veel hoger kunnen uitvallen.

Afstoten onderdelen

Om de fusie, die naar verwachting in de eerste helft van 2015 zal worden afgerond, te doen slagen, zullen er wel door beide partijen onderdelen moeten worden afgestoten. UBS heeft er alle vertrouwen in dat dit proces goed zal verlopen.

Mede daarom heeft UBS voor beide aandelen momenteel een ‘buy-advies’ uitstaan. Het koersdoel voor Lafarge is daarbij vastgesteld op 76 euro, terwijl dat voor LafargeHolcim 93 Zwitserse Frank is.

De koers van Lafarge liet naar aanleiding van het nieuws een duikeling noteren. Dit is echter niet verrassend, aangezien de koers vanaf 14 maart een forse sprong heeft gemaakt van meer dan 25%. Analisten zien zodoende met een gemiddeld koersdoel van 66,85 euro een opwaarts potentieel van circa 2,1%.

De koers van LafargeHolcim laat een soortgelijk beeld zien. De koers heeft vanaf 25 maarteen spurt naar boven gemaakt. In een maand tijd steeg de koers met ruim 16% tot het huidige niveau van 80,85 Zwitserse Frank. Analisten vinden mede daardoor dat het aandeel momenteel eerlijk gewaardeerd is.