Beleggers niet geschrokken door Heartbleed-lek

Het zogenoemde Heartbleek-lek dat recent is geconstateerd, blijkt nog groter te zijn dan eerder gedacht. Het lek werd gevonden in hardware die gemaakt is door netwerkbedrijven Cisco Systems en Juniper Networks en deze bedrijven zijn inmiddels druk bezig het probleem op te lossen. Beleggers lijken het lek ondertussen te zien als een stimulans voor deze netwerkbedrijven.

Vorige week werd bekend dat er een ingrijpend lek is in de versleutelingstechniek OpenSLL. Dit is een techniek die wordt gebruikt door meer dan tweederde van alle website en online diensten wereldwijd. Het lek geeft iemand de mogelijkheid om data van een server af te trekken, inclusief informatie als paswoorden en privégegevens.

Juniper Networks Systems heeft inmiddels al een zogenoemde patch uitgebracht voor de VPN (Virtual Private Network) producten. Cisco Systems heeft vooralsnog geen patches uitgebracht, maar klanten wel erop gewezen om de website in de gaten te houden voor updates.

Grote internetbedrijven als Yahoo! !, Amazon.com en Netfilx waren in staat om zelf het probleem op te lossen. Het midden- en kleinbedrijf zal echter zijn probleem moeten oplossen in al zijn routers, firewalls etc. Dit zal meer tijd en geld kosten en wellicht door sommige bedrijven geen eens gebeuren, zo verwachten analisten.

Positieve impuls

Beleggers kijken naar Heartbleed alsof het een positieve impuls kan zijn voor netwerkbedrijven. Zo stond Juniper Networks vorige week 2% lager, maar vervolgens weer 0,25% hoger op vrijdag. De aandelen van Cisco stonden op vrijdag 1,3% hoger, waarmee het verlies eerder die week werd weggepoetst.

Ondertussen is de consensus voor Cisco Systems positief. Er staan 11 koop-, 5 houd- en 3 verkoopadviezen uit. Daarbij zien analisten met een gemiddeld koersdoel van 24,36 dollar een rendement voor de komende periode van 7,5%.

Eenzelfde beeld is te zien bij Juniper Networks . Met 5 koop- en 11 houdadviezen tegenover slechts 1 verkoopadvies zijn analisten nog altijd positief over het aandeel. Daarbij zien zij met een gemiddeld koersdoel van 27,86 dollar nog een opwaarts potentieel van 12,1%.

Verwacht mag dus worden dat wanneer de problemen rondom het Hartbleed-lek niet verder verslechteren en zowel Juniper Networks als Cisco Systems adequate oplossingen realiseren, deze aandelen weer een herstel zullen laten zien.