Shire en Teva Pharmaceuticals op kooplijst Jefferies

Met de storm aan overnamenieuws die deze week is losgebarsten in de farmaceutische industrie rijst de vraag welke overnames en fusies er in de komende tijd nog meer kunnen volgen. De analisten van Jefferies International hebben toevalligerwijs op hetzelfde moment een rapport gepubliceerd waarin zij een aantal specialistische farmaciebedrijven zijn gaan volgen, waaronder het Britse Shire en Amerikaanse Teva Pharmaceuticals.

Shire

Shire is een van de grootste namen die door Jefferies is toegevoegd aan de lijst. Het Britse bedrijf heeft zichzelf in 2013 geherpositioneerd, waarbij de focus onder meer is komen te liggen op zeldzame ziekten en een betere operationele discipline. Shire heeft medicijnen voor colitis ulcerosa en erfelijke angio-oedeem zijn portefeuille. Daarnaast heeft het bedrijf het goed lopende product Adderall XR voor de behandeling van ADHD.

Recent moest Shire nog wel een tegenslag verwerken toen het bekendmaakte een deel van zijn medicijn Vpriv tegen Gaucher in de Verenigde Staten terug te roepen.

Jefferies hanteert naast een koopadvies met daarbij een koersdoel van 180 dollar voor het aandeel dat aan de Nasdaq genoteerd staat.

Voor het aandeel staan 11 koop- en 4 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft afgegeven. Daarbij zien analisten met een gemiddeld koersdoel van 3328,85 pence nog een opwaarts potentieel van 5,5%.

Teva Pharmaceuticals

Teva Pharmaceuticals is een van de grootste producenten van generieke geneesmiddelen. Volgens Jefferies is het bedrijf goed gepositioneerd om te profiteren van het grote aantal medicijnen waarvan het patent in de komende jaren verloopt. Volgens de analisten zou daarbij een toenemende focus op het herpositioneren van kapitaal, in combinatie met de lage waardering van het aandeel, aandeelhouders op termijn moeten belonen.

Jefferies stelt tot slot dat Teva zich zou kunnen richten op bedrijven met kleinere generieke of enkele geneesmiddelen, maar ook zelf een overnamedoelwit kan worden. De analisten hebben het koersdoel voor het aandeel vastgesteld op 61 dollar.

Voor Teva staan momenteel in totaal 8 koop- en 5 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies hanteert. Gemiddeld hanteren zij daarbij een koersdoel van 57,38 dollar, wat een verwacht rendement genereert van 11,5%.