Correlaties Dow fondsen erg hoog

Per aandeel/bedrijf worden er willekeurig een paar nieuwspunten bekeken of deze waarde hebben voor de koers van het aandeel. Daarna wordt er gekeken naar het verloop van de koers na het bericht, gevolgd met een conclusie. In de grafieken hieronder zijn vergelijkingen te vinden in percentage daling/stijging van een aandeel met de Dow Jones Index . De blauwe lijnen geven de aandelen weer.

Coca-Cola

Begin september: Coca-Cola is van plan om Huiyuan Juice Group te kopen voor 2,4 miljard dollar. Het aandeel stijgt de dagen daarna, terwijl de Dow Jones met de daling is begonnen.
18/09/2008: Reuters rapporteert dat Hansen Natural in gesprek is met Coca-Cola voor een distributie overeenkomst. Het aandeel daalt een beetje de volgende dagen.
15/10/2008: Coca-Cola heeft deze dag zijn derde kwartaalcijfers gepresenteerd. Het aandeel sloot iets hoger die dag en steeg die dag daarna met een paar procent.

Conclusie: Coca-Cola laat in begin september een outperformance zien ten opzichte van de Dow Jones . De trends van dalingen en stijgingen lijken ook bij dit aandeel weer veel op de Dow Jones .

Kraft Heinz


09/09/2008: Kraft Heinz geeft aan dat het kwartaal dividend voor een normaal aandeel op 0,29 dollar ligt. Dit is 7,4% hoger dan het dividend van het vorige kwartaal. Kraft Heinz laat een kleine outperformance zien in het begin van september ten opzichte van de Dow Jones . Door de verhoging van het kwartaaldividend blijft het aandeel op niveau terwijl de Dow Jones langzaam naar beneden duikt.
06/10/2008: The Economic Times geeft aan dat Kraft Heinz gaat snijden in het personeelsbestand met 400 werknemers in het Noorden van Amerika. Het aandeel brengt een negatief bericht naar buiten en gaat met de Dow Jones mee naar beneden.
29/10/2008: Kraft Heinz heeft zijn fiscale outlook van 2008 verhoogd. Het bedrijf verwacht nu een EPS in 2008 van 1,96 dollar, terwijl eerder een EPS van minstens 1,54 dollar was verwacht. Kraft Heinz ziet door zijn EPS verhoging een stijging van de koers, de koers van de Dow Jones gaat deze dag ook omhoog.
12/11/2008: Reuters News geeft aan dat Kraft Heinz zijn chocoladefabriek in Roemenië gaat sluiten waardoor 440 werknemers in 2009 op straat komen te staan. Het aandeel sluit die dag een stukje lager net zoals de index.

Conclusie: Door de kleine outperformance van Kraft Heinz ten opzichte van de index blijft de blauwe lijn nog iets hoger liggen dan de Dow Jones (groene lijn). De trends zijn vrijwel hetzelfde. Door de EPS verhoging van het aandeel steeg de koers, maar de Dow Jones ook. Wat tot nu met de bovenste aandelen gebeurt als zij een verhoging geven van de EPS, is dat de koers van het aandeel wel omhoog gaat. Als een bericht nabeurs geplaatst wordt dan zit het de volgende dag al verwerkt in de openkoers. Het is dan ook zaak van de belegger om er bovenop te zitten en informatie snel verwerkt te hebben om van een koersstijging te profiteren.

McDonald’s


25/09/2008: McDonald’s geeft aan dat het kwartaal cashdividend op 0,50 dollar per normaal aandeel ligt. Dit resulteert in een stijging van 33%. Het aandeel stijgt die dag een beetje en de Dow Jones ook.
10/11/2008: McDonald’s geeft aan dat wereldwijd in restaurants de omzet in gestegen met 5,4% in oktober ten opzichte van oktober vorig jaar. Het aandeel daalt summier terwijl de Dow Jones een grotere daling moest incasseren.

Conclusie: McDonald’s ligt van 1 tot 8 september op dezelfde lijn als de index, maar laat vanaf die datum een outperformance zien. Het aandeel stijgt die dagen erop terwijl de Dow Jones wat daling meemaakt. Hierdoor ontstaat er al een kloof tussen de index en het aandeel. Het aandeel laat veel dezelfde trends zien als de index maar presteert toch een stuk beter dan de index in deze periode. Dit komt doordat op sommige dagen het aandeel McDonald’s neutraal blijft of licht stijgt en dat de Dow Jones wel daalt.