Caterpillar saneert hard

De Amerikaanse producent van zwaar materieel Caterpillar heeft haar doelstellingen voor 2009 neerwaarts bijgesteld. Het bedrijf verwacht dat het te maken zal krijgen met een teruglopende vraag. Hierdoor heeft Caterpillar besloten om 20.000 werknemers te gaan ontslaan. Deze personeelsreductie zal wereldwijd gespreid worden. Veel beleggers vreesden dat Caterpillar hard geraakt zou kunnen worden door de mondiale conjunctuurafkoeling. De vraag naar grondstoffen en de daarbij behorende vraag naar materieel ervoor zou hard onder druk kunnen komen. Mede op basis van deze redenen besloot het bedrijf om te gaan snijden in haar kosten.

Q4
In het vierde kwartaal behaalde Caterpillar een nettowinst van 661 miljoen dollar. In het vierde kwartaal van 2007 bedroeg de nettowinst nog 975 miljoen dollar. Het resultaat van het vierde kwartaal van 2008 was dus 314 miljoen dollar (32%) lager dan in dezelfde periode in 2007. Per aandeel daalde de winst met 28 procent tot 1,08 dollar, van 1,50 dollar. Analisten gingen volgens Thomson Reuters uit van een winst per aandeel van 1,29 dollar. De kwartaalomzet klom met 6 procent tot 12,92 miljard dollar, van 12,14 miljard dollar een jaar geleden. De resultaten van heel 2008 waren echter hoger dan die van 2007. De omzet kwam uit op 51,3 miljard dollar, een stijging van 14% ten opzichte van het jaar ervoor.

Voor 2009 verwachten het management van Caterpillar een omzet van rond de 40 miljard dollar. Bij een omzet van dit niveau komt de winst per aandeel ongeveer uit op 2,50 dollar. Op basis van de taxaties van de analisten noteert het aandeel nu met een koers/winst-verhouding van een kleine 8. Dit is aanzienlijk lager dan de koers/winst-verhoudingen van de voorgaande jaren. Analisten verwachten dit jaar een dividend van 1,70 dollar per aandeel. Mocht dit uitbetaald gaan worden dan bedraagt het dividendrendement (op een koers van 32 dollar) 5,2%. Ook dit is fors hoger dan in de voorgaande jaren. De consensus van de analisten ligt tussen houden en kopen in.

Het aandeel Caterpillar behoorde de laatste jaren steevast tot de outperformers van de Dow Jones . In de jaren van 2004 tot en met 2007 behaalde het aandeel rendementen tussen de 8% en de 20%. De invloeden van de internationale conjunctuurafkoeling hebben zeker hun impact gehad op de koers van het aandeel. In 2008 ging het aandeel hard mee met de internationale beursmalaise. Het aandeel verloor vorig jaar ruim 38%. Het dividendrendement lag vorig jaar op zo’n 5%. Hierdoor komt het totale rendement voor beleggers uit gemiddeld -33%.


Materieel van Caterpillar aan het werk