De Franse oliemaatschappij Total heeft maandag gewaarschuwd dat de wereldolieproductie nooit hoger zal komen te liggen dan 89 miljoen vaten per dag. Vorige week presenteerde Total zijn jaarcijfers over 2008 waaruit bleek dat ook Total last heeft van de dalende vraag naar olie en gas. Analisten zijn nog steeds zeer positief over het aandeel Total Fina Elf .
Winstdaling Total Fina Elf presenteerde onlangs zijn resultaten over 2008. Het concern boekte over geheel 2008 een recordnettowinst maar zag zijn nettowinst in het vierde kwartaal dalen. Over geheel 2008 realiseerde Total een winst van 13,9 miljard dollar. Dit is een stijging van 14% ten opzichte van 2007. In het vierde kwartaal daalde de omzet met 8% tot 2,9 miljard euro als gevolg van de lagere olieprijs.Analisten rekenden gemiddeld genomen op een nettowinst in het vierde kwartaal van 2,63 miljard euro, waarmee Total dus de verwachtingen overtrof.
De omzet kwam in 2008 uit op 180 miljard euro, een stijging van 13%. Net als veel andere oliemaatschappijen had Total te kampen met een sterke olieprijs in het eerste halfjaar en een scherpe daling in het tweede halfjaar. De definitieve, dus niet aangepaste nettowinst, over 2008 kwam uit op 10,6 miljard euro, een daling van 20% tegenover de 13,7 miljard euro die in 2007 werd behaald.
Het olieconcern heeft voor 2009 geen verwachtingen afgegeven. Total meldde nog wel dat het ongeveer 18 miljard dollar gaat investeren in 2009, wat hetzelfde niveau is als in 2008. Daarvan zal 75% naar de upstream gaan. Total zei wel dat het de kosten van zijn projecten gaat verminderen.
Productieplafond
De topman van Total, Christophe de Margerie, liet in de Britse krant Financial Times optekenen dat olieproducenten momenteel al bijna aan hun productieplafond zitten. De Margerie verwacht dat de productie nooit hoger kan worden dan 89 mijoen vaten per dag. Eerder verwachtte de topman nog dat een productie van 93 miljoen vaten per dag haalbaar zou zijn. Vooral de oliemaatschappijen die in handen zijn van de staat zouden hun productie niet verder kunnen verhogen.
De Margerie stelt verder dat de maatschappijen worden beperkt door hoge kosten van nieuwe projecten als bijvoorbeeld Canada en de aanhoudende politieke spanningen in Irak en Iran. Volgens de topman gaan de huidige lage opbrengsten uit olie niet alleen ten koste van nieuwe projecten, maar zorgen ze er ook voor dat bestaande projecten eerder worden stilgelegd. Dit komt doordat het te duur is ze nog langer operationeel te houden.
Interview van Christophe de Margerie met France 24 omtrent de olieprijs
De verwachting is dat na 2015 de wereldwijde olieproductie zal gaan dalen, waardoor de verhouding tussen vraag en aanbod onder druk zal komen te staan. Dit zal leiden tot een sterke prijsstijging van zowel olie als olie gerelateerde producten.
Analisten zijn nog uitermate positief gestemd over het aandeel. Op het moment van schrijven staan er 30 koopadviezen en 10 houdadviezen uit. Daartegenover staat slechts 1 verkoopadvies, afgegeven door de analisten van Banco Bilbao Vizcaya Argentaria . De consensus voor het aandeel is zodoende uitermate positief.