Game over GM?

Het nieuws dat zelfs de eigen mensen van GM openlijk twijfelen aan de levensvatbaarheid van het bedrijf zette wederom het luik van de beurskoers weer wagenwijd open. Het aandeel GM is afgelopen vrijdag op 1,45 USD gesloten. Intradag noteerde het aandeel op haar alltime low van 1,27 USD. Het aandeel ging aan het einde van de vorige week nog eens met een verlies van 22% de dag uit. GM bestaat al meer dan 100 jaar en is nu op sterven na dood. Het bedrijf heeft gigantische hulp van de regering Obama ontvangen en dient deze steun op een voor de Amerikaanse overheid rechtmatige manier te spenderen. De deadline van de overheid loopt tot en met 31 maart dit jaar. GM moet voor die tijd een plan voor haar levensvatbaarheid overleggen.

De Amerikaanse overheid heeft tot heden 13,4 miljard USD in GM’s slechte leningen gestoken. Beleggers denken nu dat de kans op een faillisement bijna 100% is. In de Wall Street Journal wordt zelfs gesteld dat de situatie van de Grote Depressie uit de jaren ’30 nu al voor de GM-aandeelhouders een realiteit is. Analisten zien het ook al tijden niet meer zitten in het aandeel. Er is niet één analist te vinden die een koopadvies voor het aandeel uit heeft staan. Voor het aandeel staan 13 verkoopadviezen uit en 5 houdadviezen.

GM’s marktkapitalisatie is nu rond de 909 miljoen euro. Dit is een derde van bijvoorbeeld Burger King. Alle onzekerheid rondom GM vertaalt zich goed in de credit default swaps die nu rond de 85% noteren. De Amerikaanse broker Phoenix Solar Partners Group die in deze CDS-en handelt stel dat beleggers die zich willen hedgen tegen een faillisement van GM zei hun premies op de dag zelf (upfront) nog moeten betalen in plaats van slechts 1 maal per jaar.