ETF Securities: Turkse dreiging speelt mee bij instroom in goud

De long goud ETP's kunnen deze week terugkijken op de hoogste instroom sinds juni 2018 aangezien beleggers op koopjesjacht lijken te zijn. Toen goud vorige week met 3,0% daalde, kochten ETP-beleggers het metaal met het meeste enthousiasme sinds juni 2018 - en kochten daarmee 85,5 mln dollar aan goud ETP's. Het lijkt erop dat veel ETP-beleggers het met ons eens zijn dat goud oversold is. Zoals we in het stuk over de goudprijs en de reactie op de Turkse onrust vorige week aangaven, zou goud pas vertraagd kunnen reageren op de economische crisis in Turkije.

Een verdere stijging van de goudprijs werd vorige week tegengehouden door de appreciatie van de US Dollar. Normaal gesproken verdwijnt in periodes van stress de negatieve correlatie met de dollar, maar de dreiging van de Turkse centrale bank die mogelijk goud kunnen verkopen als gevolg van de druk op de Lira, zou een belangrijke bron van negatieve prijsdruk op het edelmetaal kunnen vormen. Wij betogen dat goud in deze periode van stress voor Turkse huishoudens en beleggers waarschijnlijk een begeerde iets zal worden. Als de Turkse regering bovendien dreigt de valuta- of goudstromen aan banden wil leggen, zou dat de politieke premie op goud moeten verhogen.

ETP's voor zilver en platina zien grote uitstroom bij prijsdalingen. Zilver en platina zijn vorige week respectievelijk met 4,7% en 5,9% gedaald. Ze daalden aanzienlijk harder dan goud, omdat ze niet hetzelfde veilige haven-gevoel bieden als het gele metaal. Beleggers verkochten deze beide metalen, die in zijn algemeenheid meer cyclisch zijn. Hierdoor ontstond een uitstroom van US$19,1mln in zilver ETP's (hoogste sinds juni 2018) en een uitstroom van USD25,9mln in platina ETP's (hoogste sinds augustus 2016).

Nikkel ziet acht aaneengesloten weken van instroom ondanks prijsdalingen van vorige week. Er was sprake van US$53mln instroom in long nikkel vorige week. Hoewel twee weken geleden de nikkelprijs zich leek te ontdoen van het handelsoorlog-stigma, waren de prijzen vorige week weer gedaald in een brede cyclische sell-off. Alle industriële metalen en energieprijzen daalden toen de markt overschakelde op een "risk-off"-modus. Wij zijn echter van mening dat als de Turkse situatie onder controle blijft, de cyclische activa zich waarschijnlijk zullen herstellen. We zijn ook van mening dat handelsoorlogen per saldo positief kunnen zijn voor de metaalprijzen, aangezien de verstoring van de bevoorradingsketens zal opwegen tegen de schade aan de vraagzijde (zie het artikel: Trade wars: price optimism ahead for metals?)

Uitstroom van long koper ETP’s zet zich voort terwijl het arbeidsconflict rond de Escondica mijn opgelost is. Na bemiddeling door de regering hebben de vakbondsledeneen nieuw voorstel van BHP Billiton aanvaard. Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlange impasse - vorig jaar was er een mijnwerkerstaking van 44 dagen. ETP-beleggers verkochten 20,2 mln dollar per jaar aan koper ETP's. Wij zijn er echter niet van overtuigd dat de kopervoorziening als gevolg van een overeenkomst materieel zal toenemen. Verstoringen van het mondiale aanbod als gevolg van handelsoorlogen zullen het aanbod waarschijnlijk beperken.

Beleggers verkopen US$10,2mln van hun short-USD, long-EUR posities. Vorige week was er US$10,2mln uitstroom van korte-USD, lange EUR ETP's, waarmee het grootste deel van de US$11,6mln instroom van de afgelopen twee weken werd omgekeerd. De euro is de afgelopen twee weken bijna 2% gedeprecieerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar, te midden van angst voor besmetting vanuit Turkije.