Agressieve Chinese beleggers krijgen grotere invloed op wereldwijde markten

Met het verlagen van de drempels voor kapitaalstromen zet China de deuren steeds verder open voor beleggers uit de gehele wereld. Andersom geldt echter hetzelfde: steeds meer Chinese beleggers weten de weg te vinden naar financiële markten in het buitenland. Met hun typische agressieve handelsstijl zullen ze de markten overal ter wereld steeds meer beïnvloeden, stellen Vincent Li en Neil Gough van Fidelity International

Chinese beleggers krijgen grotere invloed op wereldwijde markten

Het openstellen van de Chinese aandelenmarkten voor buitenlandse beleggers is geen kwestie van eenrichtingsverkeer. Recent was er veel aandacht voor de opname van de Chinese A-aandelen in de wereldwijde benchmarkindexen van de MSCI , maar dat is slechts de helft van het verhaal.

De andere helft, die tot nu toe veel minder aandacht heeft gekregen, gaat over het effect van de groeiende kapitaalstromen die China uitgaan op de buitenlandse markten. Dat gaat zeker gebeuren nu de economie in China een volwassen status heeft bereikt, terwijl de welvaart in het land toeneemt waardoor Chinese beleggers het steeds meer zien zitten om markten overal ter wereld te betreden.

De netwerken om dat te kunnen doen dijen snel uit. In mei verviervoudigde China de dagelijkse quota voor de wederzijdse effectenhandel tussen de aandelenmarkten van het ‘vaste land’ China en Hongkong. Tegelijkertijd kondigden de autoriteiten aan dat er ook zo’n verbinding zal worden gelegd met de aandelenmarkten in Londen en Shanghai tegen het einde van dit jaar, waarmee er een eerste verbinding komt met een westers land.

Het is belangrijk dat beleggers over de gehele wereld hiermee rekening houden: beleggers uit China kunnen en zullen markten doen bewegen met hun handelsstromen. Dit brengt verschillende effecten met zich mee waarmee beleggers te maken kunnen krijgen.

Eén land, twee verbindingen

Hongkong heeft sinds enkele jaren een directe handelsverbinding met de markt van Shanghai (2014) en met de markt van Shenzhen (2015). Deze handelsstromen kunnen op verschillende manieren invloed hebben op buitenlandse beleggers, zoals de capaciteit om een prijs te bepalen. Ook kan de volatiliteit toenemen.

Zo zijn de Chinese beleggers over het algemeen meer geïnteresseerd in winst op de korte termijn en houden ze zich minder bezig met langetermijnvooruitzichten of de kwaliteit van de bedrijven waarin ze beleggen. Hun vermogen om een prijs neer te zetten en hun agressievere handelsstijl kan betekenen dat ze zich minder bezighouden met bied- en laatmarges of koersbewegingen dan andere beleggers op de markt.

Inmiddels blijkt dat de handelsstromen tussen Hongkong en het ‘vasteland’ China invloed hebben op de koersbewegingen van de belangrijkste aandelen die zijn genoteerd aan de beurs van Hongkong. Zo zien we dat de investeringen vanuit het Chinese vasteland in HSBC in slechts een jaar tijd met de helft zijn toegenomen. Kijken we naar Chinese bedrijven als automaker Great Wall Motors, havencontainer-exploitant Dalian Port en tolwegen-exploitant Expressway, dan zien we dat het aandelenbezit in deze bedrijven in China is gestegen met 20%.

Effecten voor de aandeelhouders

Deze invloed op de marktbewegingen kan verschillende gevolgen hebben. Een toenemende vraag drijft de prijzen op voor bestaande aandeelhouders, maar Chinese beleggers houden aandelen soms maar korte tijd vast, waardoor de volatiliteit toeneemt. Dit kan het gedrag van de bedrijven weer beïnvloeden: zij kunnen rekening gaan houden met de aandacht die beleggers hebben voor de kortetermijnresultaten van het bedrijf en daardoor andere beslissingen gaan nemen. En in de gevallen waarbij een bedrijf een notering heeft in zowel het vasteland als in Hongkong, kunnen beleggers van het vasteland worden aangetrokken tot de (normaal gesproken) goedkopere H-aandelen die staan genoteerd aan de beurs van Hongkong. Zo worden H-aandelen van Shanghai Pharmaceuticals Holdings met een aanzienlijke korting verhandeld in vergelijking met de in Shanghai verhandelde A-aandelen. De beleggers van het vasteland worden mede hierdoor gelokt: ze bezitten inmiddels ruim 18% van de uitstaande H-aandelen.

Kijken we verder naar de aandelen met zowel een A- als een H-notering, dan zien we dat de gemiddelde premie voor A-aandelen op 120% ligt. Dit is lager dan de 130% die aan het begin van het jaar werd genoteerd, maar dat komt deels ook door koerswisselingen en omdat de Chinese munt (renminbi) is gedaald ten opzichte van de dollar. Deze premie zou nog verder kunnen dalen.

Verwachtingen

De volgende stap in de poging van China om zijn handelsverbindingen met de rest van de wereld uit te breiden, lijkt het Shanghai-Londen Connect Group Programme te worden dat nog in 2018 moet worden uitgerold. Hierover werd voor het eerst gesproken tijdens een ontmoeting in 2015 tussen president Xi Jinping van China en de toenmalige Britse premier David Cameron International . Een van de factoren die het uitrollen echter bemoeilijkt is het tijdverschil tussen de twee landen: de Chinese markten gaan dicht op ongeveer hetzelfde moment als waarop de handel in Londen begint.

Hoewel het Connect Group Programme nog niet is uitgeprobeerd, blijken de verwachtingen al te zijn getemperd. Beleggers in het Verenigd Koninkrijk en andere overzeese gebieden hebben immers al vrij toegang tot de markt van Shanghai via het bestaande Stock Connect Group Programme in Hongkong. Maar voor Chinese beleggers die buiten hun landsgrenzen kijken is het vooruitzicht om te kunnen handelen in bedrijven als GlaxoSmithKline , Diageo of BP zeer aanlokkelijk. Het is nog onduidelijk hoe significant de stromen zullen zijn, maar gezien de typische, agressieve handelsstijl van Chinese beleggers mogen we een toenemende volatiliteit op de Londense markt verwachten. Ook moeten we beducht zijn voor veranderingen die bedrijven op de korte termijn zouden kunnen doorvoeren wanneer ze in het vizier komen van Chinese beleggers.

Natuurlijk kan ook het omgekeerde gebeuren: de beleggerscultuur in de meer volgroeide markten kan ook voor waardering zorgen bij Chinese beleggers voor de langetermijnvooruitzichten van een bedrijf. Hoe dan ook, het feit dat de Chinese aandelenmarkten worden opengesteld zorgt voor veranderingen die beleggers waar ook ter wereld niet kunnen negeren.