AXA IM : Europese verkiezingen slaan terug op lidstaten

Voor beleggers zijn de Europese verkiezingen wel degelijk van belang, stelt vermogensbeheerder AXA IM. De directe effecten van een meer versnipperd Europees Parlement zijn weliswaar beperkt, maar de indirecte invloed op diverse Europese topbenoemingen en de nationale politiek in de verschillende lidstaten is groot.

Als de voorspellingen uitkomen en het huidige spitzenkandidaat-systeem (waarbij de Europese fractie met de meeste stemmen de voorzitter van de Europese Commissie levert) in stand blijft, dan wordt de Duitse christendemocraat Manfed Weber de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Dat verhoogt de kans op een Franse kandidaat voor het presidentschap van de Europese Centrale Bank, analyseert Apolline Menut, eurozone-econoom bij AXA IM. Wordt bovengenoemde procedure verlaten, bijvoorbeeld omdat de traditionele partijen slechte verkiezingsuitslagen boeken, dan maken ook de Finnen Ollie Rehn en Erkki Liikanen kans om de ECB te gaan leiden.

Maar de mogelijke effecten op nationaal politiek niveau zijn volgens Menut de belangrijkste reden waarom de Europese verkiezingen – ook voor beleggers – belangrijk zijn:

  • In Italië kunnen verkiezingen de balans tussen de coalitiepartners Lega en Vijfsterrenbeweging verstoren. Als Lega meer dan 35% van de stemmen wint, dan kan vicepremier en partijleider Matteo Salvini besluiten om de stekker uit de coalitieregering te trekken.
  • In Duitsland kunnen verliezen voor de CDU/CSU (volgens de polls krijgt de partij 30% van de stemmen tegen 35% in 2014) en vooral de SPD (16% versus 27%) de druk op de regering vergroten. Een slechte regionale verkiezingsuitslag in Bremen (deze verkiezingen vallen samen met de Europese) zou de kans dat de SPD vroegtijdig uit de coalitie stapt, vergroten.
  • In Frankrijk zijn de Europese verkiezingen de eerste grote electorale test voor president Macron. Zijn En Marche-partij en Le Pen’s Rassemblement National zijn verwikkeld in een nek aan nek-race. Wordt Macron tweede, dan beperkt dat zijn mogelijkheden om verdere hervormingen door te voeren. Daarnaast zou het zijn geloofwaardigheid op het Europese toneel aantasten.
  • In het Verenigd Koninkrijk lijkt de nieuwe Brexit Party een sterk debuut te gaan maken. Daar staat een verlies van UKIP tegenover, en een mogelijke winst voor enkele pro-EU-partijen. Al met al wijst alles op een significant verlies voor de regerende Conservatieve Partij en een grotere druk op premier May om haar ontslag in te dienen.